latinica  ћирилица
22/03/2024 |  07:31 ⇒ 09:28 | Autor: RTRS

Novaković Bursać: Odluka Evropskog savjeta - dobar signal za BiH (VIDEO)

Evropski savjet dao je "zeleno svjetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Predstavnici Republike Srpske su dali velik doprinos ovakvom ishodu, ali ističu da su razočarani činjenicom da nije određen datum početka ove faze procesa i ponavljaju da se Srpska neće odricati nadležnosti zarad evrointegracija.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da je odluka Evrpskog savjeta dobar signal za BiH.

- Ovo je politički signal, ali je dobra odluka. Uz sve slabosti Evrospke unije, to je jiš uvijek na našem kontinentu najbolja zajednica - istakla je Novaković Bursać u našem Јutarnjem programu.

Istakla je da Evropska unija i dalje ima najviši standard i najbolji funkcioniše u određenim sistemima.

- Ova odluka je dobra i za naše građane. Građani su zabrinuti, jer često ulazimo u političke tenzije. A potrebno je da se kvalitetno dogovaramo i donosimo dobra rješenja i da se to odrazi i na ekonomiju - naglasila je.

Rekla je da je dobro što je došlo do konsenzusa u EU.

- Važno je da se traže rješenja - izjavila je Noaković Bursać.

Navela je da neko kaže da je ova odluka donesena zbog geopolitičkim pomjeranja, a neko da je zbog napretka BiH.

- Istina je na pola puta. Evropska unija jeste ubrzala donošenje odluka zbog geopolitike, ali u našem slučaju i zbog napretka. Vlasti izabrane na izborima 2022. godine su napravili određene iskorarake. I predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je veći napredak postignut u proteklih godinu dana nego u prethodnih 10 godina - pojasnila je Novaković Bursać.

Navela je da postoje pojedini predstavnici međunarodne zajednice koji podržavaju da se zadrži status kvo.

- Mislim na pitanje Izbornog zakona i Ustavnog suda BiH, da neke institucije ostanu u formi protektorata. A to nije u skladu sa evropskim putem - poručila je Novaković Bursać.