latinica  ћирилица
22/03/2024 |  15:04 | Autor: Agencije

Predstavljena antologija pjesama o Branku Radičeviću

Antologija pjesama o Branku Radičeviću "Ao, danče, ala si mi beo" predstavljena je u Karlovačkoj gimnaziji, u sklopu Proljećnih Brankovih dana 2024, povodom 200. godišnjice rođenja velikog pjesnika, navode iz kulturne institucije Brankovo kolo.
Sremski Karlovci- Spomenik Branku Radičeviću -
Sremski Karlovci- Spomenik Branku Radičeviću

Antologiju je priredio Nenad Grujičić, pjesnik i predsjednik Brankovog kola, a u nju je uvršteno 149 pjesnika koji su pisali o Radičeviću od sredine 19. vijeka do danas.

- U znaku ovakvog divnog čuda, nastupili su savremeni pjesnici zastupljeni u cvjetniku. Sa velikom inspiracijom govorili su svoje pjesme i poneko kratko slovo posvećeno najčuvenijem đaku Karlovačke gimnazije Aleksiju Branku Radičeviću. Nisu prestajali aplauzi mlade karlovačke i redovne publike kojoj je bio namijenjen ovaj nesvakidašnji program - navode iz Brankovog kola.

Svoje pjesme, zastupljene u antologiji, čitali su savremeni pjesnici Milan Živanović, Dragica Stojanović, Damir Malešev, Perica Markov, Јelena Aleksić, Nikola Rausavljević i Milan Rakulj.

Zatim su Katarina Škrbić, Danilo Јovanović, Anđela Martinović i Ana Gojković govorili pjesme o Radičeviću iz pera Petra Petrovića Njegoša, Alekse Šantića, Desanke Maksimović, Skendera Kulenovića, Branka Ćopića, Raše Perića, Borislava Mihajlovića Mihiza i Nenada Grujičića.

- Značaj ovakvog projekta je što slavi Branka Radičevića kao pjesnika koji i danas živi u primjerima savremenih kompozitora, na primjerima sveprisutnog pjesnika po nazivima ulica, ustanova kulture, po broju nagrada sa njegovim imenom - istakao je Rastko Lončar, urednik antologije.

- Milan Gromović antologiju je povezao sa Grujičićevom ranom knjigom o Branku i ukazao na žanrovsku zagonetnost ovakve knjiga koja se kreće između antologije, hrestomatije, almanaha ili zbornika, a onda pronalazi srećan naziv - cvjetnik. Istakao je da je Grujičić institucionalno važan kao uticajan pjesnik i kulturni poslenik, što podržava mlade i objavljuje im vrijedne knjige u Brankovom kolu - saopštili su organizatori.