latinica  ћирилица
22/03/2024 |  19:54 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Satler: Pregovarački put BiH najviše zavisi o domaćim političarima (VIDEO)

Pregovarački put BiH najviše će zavisiti o domaćim političarima, rekao je Јohan Satler, šef misije EU u BiH, gostujući u našem Dnevniku plus.
Јohan Satler - Foto: RTRS
Јohan SatlerFoto: RTRS

- Institucije ove zemlje, Predsjedništvo, Savjet ministara, Parlamentarna skupština i te kako mogu funkcionisati i ispunjavati svoje obaveze. Važno je da se ta dinamika nastavi - naglasio je Satler.

Naredni korak je utvrđivanje pregovaračkog okvira.

- BiH će morati ispuniti određene korake, osigurati koordinaciju različitih nivoa, razmatrati kakva će biti uloga zakonodavnih tijela civilnog društva. Potrebno je oformiti Pregovarački tim kao što ga imaju i druge zemlje, na čelu sa glavnim pregovoračem. To su neke smjernice koje će se raditi u narednom periodu - poručio je Satler.

On je ponovio da je BiH kompleksna zemlja, svako može svakog da blokira.

- Bez predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama ne bi bilo Zakona o javnim nabavkama, ne bi bilo niti odluke o otvaranju pregovora sa Fronteksom da je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, glasala protiv toga - podvukao je Satler. 

Satler je još jednom ponovio da je veliko dostignuće za BiH što je došlo do otvaranja pregovora.

- BiH je sada dio lokomotive u kojoj su  Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a imamo i Ukrajinu. Mi smo sa svoje strane promjenili pristup. Preuzimamo odgovornosti sa svoje strane, u prethodnoj godini ostavareno je mnogo više napretka, nego ranije, a sa svoje strane nudimo nove instrumente i sredstva, te investicije, dvije milijarde KM samo za BiH. Na taj način BiH će postati dio bloka - istakao je Satler.

On je naglasio da je osjetio veliku podršku evropskom putu u svakom dijelu BiH.

- Tu su svi jedinstveni. Ta evropska riješenja podrazumijevaju određene izmjene uređenja. Doslovna svaka zemlja je to prošla, pa i moja Austrija. Naravno da se svaka zemlje razlikuje. Svaka zemlja koja je postala članica EU mijenjala je Ustav. Članstvo BiH u EU podrazumijeva njen pun suverenitet. To se neće desiti preko noći, ali ide se ka tome cilju - zaključio je Satler.