latinica  ћирилица
22/03/2024 |  20:21 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Krnji Ustavni sud BiH krši Ustav kako bi produžo mandat sudijama starijim od 70 godina (VIDEO)

Neobavezujuće mišljenje Venecijanske komisije, podrška je nelegitimnom odlučivanju u krnjem Ustavnom suda BiH. Nastavljaju da rade u plenarnom sazivu, ali bez troje sudija, dvoje iz Srpske i jednog iz Federacije, zasjedanja Velikog vijeća nisu moguća. Najavljuju da će, uprkos ustavnim odredbama, internim pravilnikom produžiti mandat sudijama i nakon 70-te godine.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

I međunarodne sudije bi da ostanu u Ustavnom sudu, dok on postoji.

Svjesni su da su izgubili povjerenje javnosti u Republici Srpskoj, ali to ih ne sprečava da nastave nelegitimno djelovanje.

Da nisu iznad dva entiteta i tri naroda, potvrdio je jučerašnjom odlukom i Brisel.

Tvrde da su čuvari Ustava, posebna, nezavisna samostalna vlast. Smatraju čak da nisu odgovorni što odlukama, donesenim preglasavanjem destabilizuju BiH i što najmanje polovina građana nema povjerenja u takvo majorizovano tumačenje ustava.

- To je gubljenje povjerenja od jednog dijela javnosti, ne većinske javnosti. Mi imamo obavezu da nastavimo kontinuitet - rekla je Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.

Suada Palavrić, sudija Ustavnog suda BiH navela je da Narodna skupština jeste tijelo birano da zastupa interese građana.

- Međutim, ne možemo kazati ako se nekome ne dopada odluka, da je to gubitak povjerenja građana - istakla je Palavrićeva.

Iz poruke jedne od međunarodnih sudija jasno je, sa unitarističkim interesima Sarajeva prepliću se i interesi Zapada.

Helen Keler, potpredsjednica Ustavnog suda BiH navela je da strane sudije ostaju tu dok on i postoji.

Utisak je da im je svejedno sjede li s njima ili ne sudije iz Srpske.

Legitimitet svojih odluka ne dovode u pitanje, bilo da su plod preglasavanja ili odsustva srpskih sudija. Na posljedice se i ne osvrću 

- Pokazalo se da smo bili u pravu i sva moja upozorenja da ćemo izgubiti autoritet. U izdvojenom mišljenju sam rekao da klizimo ka potpunom neprihvatanju naših odluka. Nije Ustav nijednog grada i entiteta, već cijele BiH i treba uvijek uzimati u obzir interese cijele BiH - istakao je Zlatko Knežević, bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Prevagnuli su ipak interesi unitarističke politike.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan smatra da početni i završni smrtni udarac BiH daje upravo onaj ko jedini i vrhovno treba da ga štiti, a to je Ustavni sud, preglasavanjem kršeći ustavne norme koje su kaže, jasne kao suza.

- Ustavni sud BiH je posljednji, najjači mehanizam i oružje svih unitarista i predstavnika politike dominacije samo jednog naroda! Ta institucija, ako se i može nazvati institucijom, nanijela je veće zlo BiH, čak više i od svih onih stranaca koji su nam ovdje decenijama zagorčavali život - kategoričan je Karan.

No, krnji Ustavni sud radi dalje i mada bi se za odluke donesene u plenarnom sazivu većinom od pet, od trenutno prisutnih šest sudija moglo reći da su legalne, pittanje je da li su i legitimne?

Pravnici upozoravaju, namjere ustavotvorca su oskrnavljene.

- Ako nemate sudije dva entiteta i tri naroda, poništava se legitimitet i izvitoperuje namjera ustavotvorca. Na najgrublji način se dovodi u pitanje svrsishodnost postojanja Ustavnog Suda - smatra Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Braneći svoje plate i izgubljeni pravni obraz, sve dublje tonu u blato, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Venecijanska komisija nije iznad Ustava, Srpska će na njihovo djelovanje, ističe, spremiti odgovor.

- To su obični prevaranti koji su kršili Ustav. Evropski savjet je rekao tri naroda dva entiteta i tačka - jasan je Dodik.

Postajući otuđeni centar moći, Ustavni sud BiH kreirao je krizu, za koju bez dogovora i kompromisa nema rješenja.

I zahtjev Venecijanskoj komisiji da ponudi rješenje indirektno je priznanje da su u velikoj krizi, koju i dalje produbljuju nelegitimnim djelovanjem.