latinica  ћирилица
23/03/2024 |  13:40 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Todorov: Sokolac ima mnogo kapaciteta

Ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov razgovarao je danas na Sokocu sa načelnikom Milovanom Bjelicom, koji ga je upoznao o projektima ove lokalne zajednice u saradnji sa Srbijom, te najavio da će nakon formiranja Vlade Srbije početi realizacija projekta izgradnje gradske kuće u ovom romanijskom mjestu.
Bjelica i Todorov - Foto: RTRS
Bjelica i TodorovFoto: RTRS

Todorov je naglasio da Srbija apsolutno podržava projekte za koje je Bjelica uspostavio komunikaciju sa Srbijom, kao što je izgradnja gradske kuće, za koji je opština uradila sve što je potrebno.

- Sada je potez na nama i mislim da ćemo nakon formiranja Vlade krenuti u realizaciju najvažnijeg projekta - izjavio je Todorov novinarima.

On je izrazio oduševljenje kapacitetima opštine Sokolac, te ocijenio da će slobodna poslovna zona obezbijediti da ljudi ostaju ovdje, s obzirom na to da će biti otvoreno novih radnih mjesta.

Ambasador Srbije je naglasio i da će, prema njegovim saznanjima, na Sokocu biti vrlo brzo realizovan jedan od prvih projekata u Republici Srpskoj u oblasti solarne energije, te naveo da je razgovarano i o privrednoj saradnji Srbije i Sokoca i o turističkim potencijalima, na čijoj promociji će zajedno biti rađeno.

Bjelica je rekao da je Todorova upoznao o projektu planirane slobodne poslovne zone Sokoca, o projektima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i o pitanjima kulturno-istorijskog nasljeđa, te infrastrukture sa težištem na izgradnji gradske kuće na Sokocu, čije su finansiranje odobrile vlade Srbije i Republike Srpske.

- Sva aktivnosti su privedene kraju i očekujemo uskoro početak tih radova - izjavio je Bjelica i naglasio da je i dosadašnja saradnja opštine Sokolac sa Srbijom bila dobra, te da će biti nastavljena, kako u oblastima sporta i kulture, tako i u poljoprivredi i turizmu.

Todorov, koji je i direktor za razvoj u Svjetskoj džudo federaciji i predsjednik DŽudo saveza Srbije, posjetio je i Sportsku dvoranu na Sokocu gdje se održava Prvenstvo Republike Srpske u džudou za kadete i mlađe pionire, koje je počelo minutom ćutanja i odavanjem počasti za stradale u terorističkom napadu u Moskvi.