latinica  ћирилица
24/03/2024 |  12:24 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: NATO agresija - dio vječne borbe protiv pravoslavne vjere

Agresija NATO-a protiv Јugoslavije 1999. godine nije bila samo pokušaj Zapada da razori slovensku državu, to je i još jedna ilustrativna epizoda vječne borbe protiv pravoslavne vjere i njenih nosilaca, izjavio je Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril tokom propovijedi u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja.
Patrijarh Kiril (Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV) -
Patrijarh Kiril (Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV)

- Tragični događaji koji su se zbili prije četvrt vijeka nisu samo jedna od žalosnih stranica u savremenoj političkoj istoriji Evrope, povezana s težnjom zemalja zapadnog svijeta da razore veliku slovensku državu zaoštravanjem i podrškom nacionalističkom separatizmu, nego i još jedna ilustrativna epizoda iskonske borbe protiv pravoslavne vjere i njenih nosilaca, koju vodi knez svijeta ovog - rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh Kiril je uputio poruku Njegovojs vetosti patrijarhu srpskom Porfiriju povodom 25. godišnjice početka agresije Sjevernoatlantske alijanse protiv Savezne Republike Јugoslavije, koja je objavljena na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

- Očigledno je da je glavni cilj agresora bilo otcijepljenje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, zemlje koja je kolijevka srpskog pravoslavlja - napisao je patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je posebno skrenuo pažnju na hrabrost i izdržljivost srpskog naroda, ispoljene u tom sukobu nejednakih, "koje su ponovo potvrdile pravednost riječi svetog blagovjernog kneza Aleksandra Nevskog: `Bog nije u snazi nego u istini`".

Patrijarh Kiril je podsjetio da je tih strašnih dana boravio u Beogradu i sopstvenim očima vidio ne samo razorne napade na grad nego i neuništivu volju njegovih žitelja – neslomljenih, nepobijeđenih, ispunjenih snagom duha i dostojanstva, prenio je "Sputnjik".

- Probudivši u narodu istorijsko sjećanje, tragedija je tada kod mnogih savremenika pokrenula povratak svetoj vjeri otaca, osvešćivanje pripadnosti kosovskom zavjetu, osjećanje lične odgovornosti za sudbinu voljene domovine, za duhovni izbor svoje djece i budućih generacija - naveo je patrijarh Kiril.

On je naglasio da je i tada, kao i sada, Ruska pravoslavna crkva ukazivala na bezakonje koje se događa, "trudeći se da skrene pažnju svjetske javnosti na zločin koji se događao uz prećutnu podršku zapadnih zemalja – razaranje vjekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve, čija je kulminacija žalosno poznati okrutni pogrom 2004. godine".