latinica  ћирилица
24/03/2024 |  14:12 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Lavrov: Raspad SFRЈ aktivno stimulisali EU i Amerikanci s ciljem očuvanja zapadne hegemonije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su raspad Socijalističke Federativne Republike Јugoslavije aktivno stimulisali EU i Amerikanci, jer su nakon raspada Sovjetskog Saveza imali zadatak da unište još jednu veliku evropsku zemlju kako ne bi ometala planove za dominaciju i očuvanje američke i zapadne hegemonije zauvijek.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Lavrov je u dokumentarnom filmu "Beograd" koji je snimio ruski novinar Andrej Kondrašov za televiziju "Rusija 1" podsjetio da je EU 1991. godine razmatrala pitanje priznavanja Hrvatske i Slovenije.

- One su prve proglasile nezavisnost i apelovale na Zapad da ih prizna. Smiješno je, mada i tužno to da Nijemci čak nisu čekali raspravu o tome u EU i Evropskom savjetu, već su ih jednostavno jednostrano priznali. Od tada su se aktivno "starali" o cijeloj toj balkanskoj "temi", uključujući i zemlje koje su se "naglo" otcijepile od Јugoslavije - naveo je Lavrov.

On je istakao da je istovremeno postojao i globalni cilj – uvući cijeli Balkan u NATO, a zatim u EU, jer su za to potrebne veće pripreme. "A ući u Sjevernoatlantsku alijansu se može u bilo kom trenutku, kako je pokazala i odluka o prijemu baltičkih zemalja, koje nisu ispunjavale nijedan kriterijum, ali su prihvaćene po principu političke svrsishodnosti", istakao je Lavrov.

Lavrov je podsjetio da je u februaru i martu 1999. godine održan sastanak u Rambujeu u Francuskoj gdje su Srbi i Albanci uz učešće SAD, Francuske, Njemačke i Rusije razmatrali mogućnosti političkog rješenja.

- Sastanci su se održavali nekoliko sedmica u dvije runde pregovora. Međutim, svi napori Srba, uz našu podršku, da se postignu pravični kompromisi su odbijeni. U deklaraciji koju je Zapad potpisao i kosovski Albanci se navodi da sve srpske strukture, policijske i administrativne, treba u potpunosti da se povuku sa Kosova i da tu uđe NATO vojska. U posljednjoj tački se navodi da vojska koja je stacionirana na Kosovu ima pravo da se kreće po cijeloj teritoriji Srbije - istakao je Lavrov.

On je dodao da je to bilo namjerno ponižavanje, provokacija kako bi Srbi odbili. "Sve su to karike jednog lanca. Minski sporazumi imaju istu logiku sa stanovišta zapadnih geopolitičkih interesa", ukazao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je terorističku OVK, koja je stvorena u to vrijeme, aktivno podržavala albanska mafija, koja je tada u Evropi bila na vrhuncu.

- Ona je, prije svega, obuhvatala trgovinu narkoticima, trgovinu organima i druge vidove organizovanog kriminala. Značajan dio novca odlazio je na jačanje položaja tzv. OVK - podsjetio je Lavrov.

Lavrov je povodom obilježavanja 25. godina od agresije NATO-a na SR Јugoslaviju rekao da su zapadne zemlje stvorile informacione, logičke razloge za izvršenje agresije, te da su na sve načine pokušale da opravdaju postupke o kojima je već ranije odlučeno.

- Zapad nije planirao da se zadovolji ničim drugim osim odvajanjem Kosova od Srbije i čim je usvojena Rezolucija 1244 počeo je da je krši - naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da ne treba zaboraviti da do te 1999. godine Socijalistička Federativna Republika Јugoslavija više nije postojala, te da su njen raspad aktivno stimulisali EU i Amerikanci.

Govoreći o samom bombardovanju Lavrov je rekao da je okidač bilo objavljivanje 15. januara 1999. godine "da su pripadnici srpskih bezbjednosnih snaga u Račku izvršili masovno ubistvo civila albanskog porijekla".

- Tamo je "dojurila" Verifikaciona misija OEBS na čelu sa Amerikancem Vilijamom Vokerom. On nije bio ovlašćen da daje izjave u ime OEBS-a. Njegov jedini zadatak je bio utvrđivanje činjenica. Stigavši na lokaciju, nakon 15 minuta je u ime OEBS-a javno izjavio da je Organizacija uočila činjenice koje ukazuju na genocid, kao i da su Oružane i snage bezbjednosti Srbije najgrublje prekršile međunarodno pravo - podsjetio je Lavrov.

Lavrov je ocijenio da EU sada prilično agresivna struktura koja je, nakon potpisivanja odgovarajućeg dokumenta o koordinaciji sa NATO, izgubila svoju geopolitičku samostalnost i postala vojno-ekonomski dodatak Sjevernoatlantske alijanse.

Ruski ministar spoljnih poslova istakao je da Srbi istinski vole Rusiju i cijene zajedničku istoriju, kao i ulogu Rusije u zaštiti Srba od spoljnih agresora u veoma različitim istorijskim periodima.

- Možda se to uvijek ne vidi u političkim akcijama srpskog rukovodstva, ali mi to razumijemo - rekao je Lavrov.

Svjetska premijera dokumentarnog filma "Beograd" biće održana večeras u Ruskom domu, tačno 25 godina nakon što su prve bombe agresora pale na srpsko tlo. Film će istog dana biti emitovan i na ruskoj državnoj televiziji "Rusija 1", a intervju Lavrova iz ovog filma objavljen je i na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.