latinica  ћирилица
24/03/2024 |  17:29 | Autor: SRNA

Lavrov: Moskva više ne vjeruje nikome na zapadu

Rusija ima tendenciju da vjeruje obećanjima do posljednjeg i odlaže odluke, ali sada njene vlasti ne vjeruju nikome od svojih zapadnih kolega, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Iskustvo naše komunikacije sa zapadnim kolegama pokazuje da smo skloni da vjerujemo do posljednjeg i da stalno odlažemo konačne odluke. Naknadno se pokazalo da su sva obećanja, fiksirana na papiru i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN bile čisto licemjerje, pa čak i otvorene laži - rekao je Lavrov.

On je podsjetio na martovski intervju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u kojem je ruski lider napomenuo da nikome ne vjeruje.

- Predsjednik nije odmah došao do ovog zaključka. Dugo smo željeli da vjerujemo, nadali smo se, potpisali smo sporazume. Uključujući i u julu 1999. godine poslije agresije NATO-a na SR Јugoslaviju, kada se moglo vidjeti da nisu pošteđeni ni civilni objekti, a kamoli vojni. Bombardovali su mostove, televizijski centar, rušili vladine zgrade. U Savjetu bezbjednosti usvojena je rezolucija 1244. Od prvih dana njenog jednoglasnog usvajanja Zapad je sabotirao skoro po svim ključnim pitanjima o kojima je Srbima bilo važno da dobiju odluku Savjeta bezbjednosti, pogotovo o prisustvu određenog broja graničara i carine - naglasio je Lavrov.

Međutim, i pored tog "apsolutno izdajničkog, grubog kršenja svih zamislivih normi međunarodnog prava", strpljenje ruske strane i dalje je bilo tu, naveo je Lavrov.

- Kasnije se ispostavilo da su sva obećanja, koja su zabilježena na papiru i u rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, bila licemerje, pa čak i čista laž. Isto važi i za sporazume iz Minska. Bivši njemački kancelar Angela Merkel i bivši predsjednik Francuske Fransoa Oland priznali su da nisu imali namjeru da bilo šta sprovode - naveo je Lavrov u intervjuu generalnom direktoru TASS-a Andreju Kondrašovu u okviru dokumentarnog filma "Beograd".