latinica  ћирилица
26/03/2024 |  19:00 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Na Šmitove provokacije, Srpska ima spreman odgovor - svoj Izborni zakon (VIDEO)

Republika Srpska ima spremnu radnu verziju svog Izbornog zakona. Propisuje: Republička izborna komisija provodiće izbore na teritoriji Republike Srpske, za sve funkcije na lokalnom i republičkom nivou.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, izbor članova savjeta mjesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

Čim je Kristijan Šmit zaprijetio izmjenama Izbornog zakona BiH, Republika Srpska počela je pripreme za izradu svog izbornog zakona. Potvrđuje to i datum na radnoj verziji Izbornog zakona Srpske, koju potpisuje predsjednik Parlamenta Srpske – januar 2024. godine. A tom verzijom, između ostalog, definisano je da republička i lokalne izborne komisije samostalno provode izbore.

- Sjedište Republičke izborne komisije je u Banjoj Luci. Republička izborna komisija ima pečat u skladu sa zakonom. Republička izborna komisija ima internet stranicu na kojoj se objavljuju svi izborni propisi kao i sve druge odluke od značaja za izborni proces i to u roku od 24 časa od donošenja odluke - piše u radnoj verziji.

Suštinska razlika Izbornog zakona Republike Srpske, čija je radna verzija objavljena, u odnosu na Izborni zakon BiH, je u tome što će Republička izborna komisija biti nadležna za sve izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske.

- Centralna izborna komisija BiH ostala bi nadležna za izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Izborni zakon Republike Srpske odnosi na izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske. Tu imamo izbor poslanika Narodne skupštine, izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, lokalni izbori, izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok s druge strane ne obuhvata izbor članova Predsjedništva BiH i izbor poslanika u Predstavničkom domu obzirom da je to zajednički nivo i za to je nadležna CIK BiH - pojasnio je pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović.

A da bi Srpska išla u pravcu donošenja svog izbornog zakona, u narednom periodu bi trebalo da se sastane vladajuća koalicija, kaže predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac. Dodaje, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Republika Srpska ima pravo da sprovede izbore na nivou lokalnih zajednica i na nivou Republike.

- Lično smatram da NSRS treba da donese Izborni zakon u kojem će biti ispoštovane apsolutno sve uzanse fer i poštenih izbora. Apsolutno. Ali treba da ga donese NSRS i da to bude Izborni zakon Srpske, a Republička izborna komisija da provede izbore, koja i dan danas postoji u Republici Srpskoj - izjavio je predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u BiH.

- Izborni zakon mora da bude predmet domaćih političara, izabranih od naroda i morali su da ohrabre domaću vlast da donese određene zakone prihvatljive za međunarodnu zajednicu - izjavio je predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

Vođeni tom tezom, političari iz Srpske koji su dio vladajuće koalicije, žele da Srpska reguliše izborno zakonodavstvo na svojoj teritoriji. Svidjelo se to međunarodnoj zajednici ili ne.