latinica  ћирилица
27/03/2024 |  13:08 | Autor: RTRS

Otvaranje pogona kompanije "Male" - promocija Srpske

Ministarstvo privrede i preduzentištva Republike Srpske saopštilo je da se krajem aprila može očekivati otvaranje novog pogona kompanije "Male" u Laktašima koja već posluje u Srpskoj.
Ministarstvo privrede i preduzetništva - Foto: RTRS
Ministarstvo privrede i preduzetništvaFoto: RTRS

Ministarstvo navodi da je otvaranje novog pogona kompanije "Male" pokazatelj da se odluka da se investira u Republiku Srpsku u prethodnom periodu pokazala kao odličan izbor jer su uslovi poslovanja u Srpskoj povoljni.

Dodaju da su ovakve investicije poruka drugim investitorima kada je riječ o Republici Srpskoj, ali i Laktašima kao lokalnoj zajednici.

Budući da je riječ o ozbiljnoj kompaniji, članici velike međunarodne korporacije, iz Ministasrtsva su istakli da se može očekivati da će njihov primjer biti jedan od promotera Republike Srpske.

- Osim toga, za privredu Republike Srpske je bitno da se u proizvodnom procesu u što većoj mjeri koriste nove tehnologije, čime se povećava efikasnost - naglasili su iz Ministarstva.

Time se, prema njihovom mišljenju, stvaraju uslovi za otvaranje kvalitetnijih i bolje plaćenih radnih mjesta, obučava se radna snaga za primjenu novih tehnologija, a time se indirektno utiče i na obrazovni sistem, kroz zahtjeve za izmjenom nastavih planova i programa.

- Osim zapošljavanja, znatan uticaj investicija ima i na spoljnotrgovinsku razmjenu budući da je izvozno orjentisana. Može se očekivati i da će dio domaćih privrednika biti partneri ovoj kompaniji u poslovanju, čime se utiče i na njihovo zapošljavanje - naveli su iz Ministarstva.

Iz resornog ministarstva su naveli da su za više većih investicionih projekata, bilo da je riječ o potpuno novom projektu ili novoj proizvodnoj liniji, u toku pripreme ili su u fazi izgradnje, posebno u oblastima metaloprerađivačkog sektora, proizvodnje finalnih proizvoda iz oblasti drvoprerade, te iz oblasti celulozno-papirne industrije.

Strategijom privlačenja stranih investicija u Republiku Srpsku za period 2021-2027. godinu, koju je Vlada Srpske usvojila 2021. godine, kao osnovni cilj definisano je povećanje obima stranih investicija koje vode ka povećanju efikasnosti, odnosno koje vode do povećanja stope rasta, zaposlenosti svih faktora proizvodnje i prenosu savremenih tehnologija.