latinica  ћирилица
31/03/2024 |  18:02 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Obilježena 33. godišnjica Prve oklopne brigade (VIDEO)

Parastosom za 180 poginulih boraca, u banjalučkoj Kasarni "Kozara"obilježena je 33. godišnjica Prve oklopne brigade Vojske Republike Srpske, koja je osnovana na današnji dan 1991. godine.
Dan Prve oklopne brigade - Foto: RTRS
Dan Prve oklopne brigadeFoto: RTRS

Ova jedinica je 93-će odlikovana Ordenom Nemanjića, a 97-me proglašena najboljom u Vojsci Republike Srpske.

Prije 33 godine, tadašnja 329. oklopna brigada nekadašnje ЈNA, čiju tradiciju baštini Prva oklopna, upućena je na svoj prvi zadatak - Plitvice.

Tokom rata pokrivali su teritoriju od Benkovca do Brčkog i branili srpski narod. Prva oklopna brigada imala je veliki značaj u operaciji "Koridor" i bila udarna pesnica Prvog Krajiškog korpusa.

- Ona je kao 1. oklopna brigada startala odmah u operaciji Koridor i njen doprinos uspjehu te najslavnije operacije našeg odbrambeno-otadžbinskog rata je ogroman - rekao je penzionisani general prve oklopne brigade Vojske Republike Srpske Stamenko Novaković.

Darko Moravac, kao mlad vojnik dobija prekomandu iz Beograda i postaje pripadnik Prve oklopne brigade i Vojne policije. Na proboju Koridora bio je u pratnji pokojnog generalna Novice Simića.

- Ta tenkovska brigada nije džabe dobila ime Prva, jer je imala najjače tenkove M84 i pratnju borbeno-pješadijskih vozila plus imali smo jake i školovane komndante i oficire od Novice, Stamenka i DUpljanina, svi ljudi ti nas su vodili - kaže demobilisani pripadnik Prve oklopne brigade VRS i vojne policije Darko Moravac.

- Ova Prva oklopna brigada, 329 bivša pa 101., bila je i ostala kao porodica, jednostavno još uvijek se držimo zajedno, za ne daj Bože - dodao je odlikovani borac Prve okopne brigade Vojske Republike Srpske Igor Gajić.

Kada su pošli u rat imali su oko 4 500 vojnika, 71 tenk i borbeni put koji je trajao je 1808 dana. Odnio je 180 života, 5 boraca je i danas na spisku nestalih a 835 je ranjeno.