latinica  ћирилица
02/04/2024 |  11:41 | Autor: SRNA

Deđanski: Blokadom računa rukovode oni koji su omogućili Kurtiju da provede ekonomsko nasilje

Politički analitičar Stevica Deđanski rekao je da je očigledno da ista ruka koja je vodila premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da pokrene talas ekonomskog nasilja nad Srbima na Kosmetu i ugrozi njihov opstanak, sada rukovodi i bankama koje su blokirale račune pojedinaca i pravnih lica u Republici Srpskoj.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

- Zaista ne mislim da postoji neko ko misli da su Kurti, koji je prvo blokirao uvoz srpske robe, pa onda ukinuo dinar i ovi koji sad blokiraju račune ljudima i preduzećima u Srpskoj to sami smislili. Nisu oni dovoljno inteligenti da bi imali tako sofisticirane metode - rekao je Deđanski.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da je blokada računa pojedinaca i pravnih lica u Republici Srpskoj koji su pod sankcijama SAD dirigovana.

- Cilj je da se oteža život svih ljudi, privrednih subjekata i da se unose nesigurnost kod građana - rekao je Deđanski.

On je naveo da je ovakav pristup konstantan, samo se oblici djelovanja razlikuju.

- To je konstantna ideja onih koje te stvari izmišljaju, a na nama je da nekako probamo da se izborimo. E sad kako? Mora se priznati da nije lako, ali ovo smo očekivali. Nismo iznenađeni time. Pretpostavljam da je država spremila adekvatan odgovor i da će ići sa onim bankama koje hoće da rade sa nama i da ćemo prevazići to - istakao je Deđanski.

Povodom poziva zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića na raspoređivanje manjeg kontingenta NATO vojnika na području Brčko distrikta, Deđanski je rekao da je i taj zahtjev plasiran da bi se unio nemir među Srbe.

- Oni stvaraju tenzije da će to da urade da bi izazvali ozbiljnu nesigurnost kod srpskog stanovništva - rekao je Deđanski za Srnu.