latinica  ћирилица
02/04/2024 |  12:39 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Guteresov izvještaj biće razmatran 22. aprila

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti razmatran novi šestomjesečni Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji , trebalo bi da bude održana 22. aprila, navodi se u mjesečnom planu rada objavljenom na internet stranici Savjeta.
Antonio Guteres (foto: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI, ilustracija) -
Antonio Guteres (foto: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI, ilustracija)

Sjednicu je zakazala Malta, koja je 1. aprila preuzela predsjedavanje Savjetu bezbjednosti i ona će biti održana prije podne po lokalnom, odnosno u popodnevnim časovima po srednjoevropskom vremenu.

Prethodna sjednica na kojoj je predstavljen šestomjesečni izvještaj održana je 23. oktobra, a u međuvremenu je 8. februara održana vanredna sjednica Savjeta o situaciji na Kosovu i Metohiji na kojoj je Srbiju predstavljao predsjednik Aleksandar Vučić, podsjeća Tanjug.

On je na toj sjednici rekao da je ona zakazana zbog situacije koja je u suprotnosti sa rezolucijama i poveljama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravljivu štetu, kao i da je neposredan povod za sjednicu potez takozvane Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da njihov opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine u ogromnoj mjeri direktno zavisi od priliva dinarskih sredstava, prije svega iz budžeta Republike Srbije.