latinica  ћирилица
02/04/2024 |  16:24 ⇒ 22:14 | Autor: Agencije

Grčka zatvorila granice

Saobraćaj na graničnim prelazima iz Grčke ka susjednim zemljama biće obustavljen danas i sutra zbog 48-časovnog štrajka grčkih carinika.
Granični prelaz Evzoni (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Granični prelaz Evzoni (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Kako makedonski mediji navode, navodno do 4. aprila nema ulaska u Grčku, te su izvori iz Saveza carinika poručili građanima koji su planiraju da otputuju u Grčku u ova dva dana - da odlože putovanje.

Zbog dvodnevnog štrajka carinika očekuje se potpuna obustava saobraćaja na graničnim prelazima iz i ka Grčkoj za kamione i sve vrste pošiljaka, a isto će važiti i za automobile.

Postoje izuzeci za kamione koji prevoze pošiljke koje se, zbog osjetljivosti, moraju odmah transportovati, a za automobile ako je riječ o pacijentima koji hitno odlaze na liječenje.

Јedino što će biti dozvoljeno je prelazak granice pješice, mada se ne isključuje mogućnost da u slučaju stvaranja kolone automobila dođe do povremenog prolaska, ali na to bi se, prema navodima, čekalo satima.

Kao što je navedeno, granični prelazi Bogorodica, Evzoni i Dojran zatvoreni su zbog štrajka grčkih carinika.

Uprava carina je juče saopštila da će zbog štrajka na graničnim prelazima Bogorodica - Evzoni, Dojran - Dojrani i Međitlija - Niki biti potpuno obustavljen teretni saobraćaj, osim kvarljive robe.

Prema CU, koja se poziva na informacije dobijene od Ambasade Grčke u Skoplju, putnički saobraćaj će biti dozvoljen periodično (tačan red vožnje nije poznat), ali se putnicima savjetuje da izbjegavaju kretanje kroz ove granične prelaze tokom ovog perioda.