latinica  ћирилица
02/04/2024 |  18:59 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Zašto Mehmedović nije na američkoj crnoj listi? (VIDEO)

I dalje je bez odgovora pitanje srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović kako američke sankcije nisu obuhvatile Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i lidera novoformirane partije Naprijed.
Šemsudin Mehmedović - Foto: RTRS
Šemsudin MehmedovićFoto: RTRS

Pri tome, Cvijanovićeva se pozvala na američki "Vašington post", koji je u ljeto 1996-te pisao o Mehmedovićevim vezama sa mudžahedinima.

Ekpsert za borbu protiv terorizma DŽevad Galiješavić kaže da je nesporna njegova uloga u dovođenju mudžahedina na prostor srednje Bosne i kasnijeg legalizovanja ostanka kroz sklapanje brakova sa Bošnjakinja.

Samo u BiH moguće je da recidiv proteklog rata, danas aktivno učestvuje u političkom životu i redovno dijeli "packe" zvaničnicima Republike Srpske. Aktuelni poslanik u PS Šemsudin Mehmedović "skinuo" je ogrtač SDA, zaboravio da je hapšen zbog ratnih dešavanja i formirao stranku Naprijed. Ali kako naprijed sa čovjekom koji je dovođenjem mudžahedina vraćao nas u mračnu prošlost.

DŽevad Galijašević kaže da je po naredbi Šemsudina Mehmedovića, 92-ge bio 18 dana u zatvoru u Tešnju.

- Prva mudžahedinska jedinica osnovana je u samom Tešenju. Prva ritualna odsjecanja glave bila su na prostoru koji je on kontrolisao kao šef policije dakle u Tešnju. On je vjenčavao mudžahedine za mlade Bošnjakinje, a ti ljudi su poslije uhapšeni i odvedeni u Gvantanamo. Dakle, tzv. poznata "Alžirska" grupa boravila je kod njega u Tešnju - kaže Galijašević.

Ranije, za našu TV jedan logoraš posvjedočio je da je vidio kada su mudžahedini donijeli odsječene glave zarobljenih srpskih vojnika, ispred policijske stanice čiji je šef bio Mehmedović.

- Bili su mudžahedini ispred, u vrećama je nešto bilo, na kraju su "šutali"ljudsku srpsku glavu ispred policijske stanice. Kasnije sam saznao od drugih muslimana, koji su se zgražavali nad tim, da su bili kod Šemsudina i da im je navodno tada dao pištolj - rekao je Zoran Filipović srpski logoraš iz Tešnja u emisiji Pečat 2013. godine.

I američki "Vašington post" u ljeto 96-te pisao je o Mehemdovićevoj vezi sa mudžahedinima. U listu se navodi da je oko 2.000 islamskih boraca napustilo BiH nakon Dejtona ali da ih je nekoliko stotina ostalo, posebno u centralnoj Bosni gdje djeluju kao paravojna straža Izetbegovićeve SDA.

"Izvori kažu da su posebno bliski Šemsudinu Mehmedoviću, glavnom bosanskom policijskom zvaničniku u regionu i uticajnom tvrdolinijašu u Izetbegovićevoj stranci. Mehmedović je štitio te ljude kao dio plana za stvaranje rezervnih snaga za terorisanje potencijalnih političkih protivnika među Muslimanima i maltretiranje Srba i Hrvata" - navedeno je u članku "Vašington posta" , juli 1996.

Kada je srpski član Predsjedništva na osnovu navoda iz "Vašington posta" zapitala kako je moguće da nije na američkoj crnoj listi i od kuda mu još bankovni račun, burno je reagovao Šemsudin Mehmedović. Tvrdi da se na liste dolazi zbog kriminala i korupcije a, ne kako kaže, zbog odbrane vlastitog naroda, koji je branio uz pomoć mudžahedina.

- Ne podnosim da mi neko ko je bio dovođen u vezu sa takvim stvarima u okviru BiH drži predavanje o Srpskoj - navela je Cvijanovićeva.

Pazite, dodaje Galijašević, amerikanci pišu u godišnjem izvještaju da postoji teroristička prijetnja i da je jezgro te terorističke opasnosti razvilo se iz mudžahedinskog pokreta i njihovog odreda El Mudžahedin i naravno da tu Šemsudin Mehmedović ima nemjerljivu ulogu a on onda reaguje tako što napada Cvijanovićevu.

Ti napadi, kaže Galijašević, tumače se kao "bildanje" mišića tek formiranoj stranci Šemsudina Mehmedovića jer u Federaciji je popularno napadati Dodika, Cvijanovićevu i druge. Ostaje pitanje za američkog ambasadora kako političar sa ratnim vezama sa mudžahedinima i radikalnim islamskim faktorom nije na američkoj crnoj listi?