latinica  ћирилица
02/04/2024 |  20:12 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Prijedor: Šetnja u znak podrške osobama sa atipičnim razvojnim karakteristikama

Prijedorsko Udruženje građana za pomoć i podršku licima i porodicama lica s atipičnim razvojnim karakteristikama "Plavi balon" obilježili su danas Svjetski dan svjesnosti o autizmu, koji se prema odluci Skupštine Ujedinjenih nacija obilježava 2. aprila.
Prijedor, udruženje građana "Plavi balon" - Foto: RTRS
Prijedor, udruženje građana "Plavi balon"Foto: RTRS

Šetnjom kroz grad, noseći plave balone, članovi udruženja, zajedno s predstavnicima lokalne vlasti, na prigodan način obilježili su ovaj dan i tako pokušali da podignu svijest o ovom problemu.

Predsjednik Udruženja građana "Plavi balon" Vojin Nišević rekao je da udruženje ima 58 članova, od kojih je 22 djece.

- Što se tiče broja soba sa autizmom u Prijedoru, Centar za socijalni rad nas je informisao da u Prijedoru ima 36 osoba sa poremećajem iz spektra autizma od kojih je šest registrovano prošle godine što znači da je taj broj u porastu na šta mi stalno upozoravamo - rekao je on.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić rekao je da je Udruženje osnovano prošle godine i da je grad Prijedor prepoznao njihov rad.

- Imamo veoma dobru komunikaciju i trenutno zajedničkim snagama radimo na pronalaženju adekvatnog prostora za njihov rad - rekao je Milješić.