latinica  ћирилица
07/04/2024 |  08:00 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Petrović: Od mađarske Vlade 140 miliona evra za tri projekta u Srpskoj (VIDEO)

Mađarska Vlada, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, i Republika Srpska, čiji je predsjednik Milorad Dodik, značajno su unaprijedile odnose na način da je direktno mađarska Vlada odvojila 140 miliona evra za tri projekta u Srpskoj, rekao je za RTRS generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.
Sastanak delegacija Srpske i Mađarske - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Sastanak delegacija Srpske i MađarskeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Veoma je značajno što je Forum između Mađarske i Republike Srpske potvrdio prijateljske odnose između dvije zemlje. Važno je da oni počivaju na odnosima premijera Viktora Orbana i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. To je višegodišnja komunikacija, a opšte je poznato da je Mađarska privreda prije dvadeset godina bila u teškim problemima, da je bila recesija i da je dolaskom Orbana njihova privreda imala najbrži rast u Evropi. Vidljivo je da oni sada mogu da investiraju i u druge zemlje - naveo je Petrović.

Nama je važno, kaže Perović, da su oni spremni da ulažu u Srpsku i BiH.

- Na sastanku je ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ potvrdio ulaganje u tri projekta od strane Mađarske. to su namjenska sredstva koja je dala Mađarska a ne posredstvom banaka, već direktno mađarska Vlada, odnosno država. U tri projekta Petrović izgradnja postrojenja za prečišćenje otpadnih voda u Gradišci, vjetropark "Hrgud" i solarna elektrana "Trebinje dva" snage 53 megavata u Trebinju će bitiu potpunosti finansirani od sredstva Mađarske države - istakao je Petrović.

Dodaje, naše je da sprovedemo procedure shodno našim zakonskim propisima, i da mađarski novac iskoristimo za projekte.

- Značaj je višestruki. Prije svega projekat prečišćenje otpadnih voda u Gradišci i vjetropark "Hrgud" su bili zamišljeni od finansiranje KFB banke koja je odustala od daljih aktivnosti finansiranja projekata, i vrlo je važno da smo našli prijatelje, partnere koji su shvatili da su to projekti koji su od značaja za Srpsku. U ovom slučaju pričamo o energetici - naglasio je Petrović.

To će biti benefiti za lokalne zajednice i za Elektroprivredu Republike Srpske, ali i za kompanije koje će to graditi.

- Prijateljski odnos Orbana i Dodika ovog puta i u energetiku, ostavio svoj otisak i vjerujem da ovo neće biti jedini projekti koji će se realizovati - poručio je Petrović.