latinica  ћирилица
07/04/2024 |  08:13 ⇒ 08:14 | Autor: RTS

Peter Pelegrini pobijedio na predsjedničkim izborima u Slovačkoj

Kandidat koga podržava vladajuća koalicija Peter Pelegrini pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj sa 53,12 odsto osvojenih glasova, što znači da je dobio podršku 1.409.255 birača, saopštio je slovački Zavod za statistiku.
Petar Pelegrini (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Petar Pelegrini (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Njegov protivkanidat, prozapadno orijentisani političar, bivši diplomata Ivan Korčok osvojio je u juče održanom drugom krugu izbora 46,87 odsto glasova, odnosno za njega je glasalo 1.243.709 birača, prenosi agencija TASR.

Na predsjedničke izbore je izašlo 61,14 odsto upisanih u biračke spiskove, ukupno 2.671.279 birača.

Peter Pelegrini (48), saveznik premijera Roberta Fica, sa kojim deli stav prema Rusiji, naslediće na položaju predsjednika države Zuzanu Čaputovu.

Slovačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine prije nego što je Fico došao na vlast u oktobru 2023. godine sa obećanjem da će zaustaviti slovačke isporuke vojne pomoći Kijevu, navodi Bi-Bi-Si i ocjenjuje da je sada, kada je Pelegrini preuzeo položaj od liberalne predsjednice Čaputove, Ukrajina definitivno izgubila slovački glas podrške u EU i NATO.

Bi-Bi-Si podsjeća i da je Fico nedavno izjavio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin "nepravedno demonizovan" i upozorio da bi prijem Ukrajine u NATO označio početak trećeg svjetskog rata.

Kako se dodaje, Pelegrinijeva kampanja djelimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a Pelegrinijev protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je "ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini", iako predsjednik Slovačke nema takva ovlašćenja.