latinica  ћирилица
07/04/2024 |  08:24 ⇒ 10:44 | Autor: RTRS

Gutić Bjelica: Mađarska - naš glas u međunarodnim odnosima (VIDEO)

Posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Banjaluci i susret sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pokazali su duboko razumijevanje Mađarske za situaciji u Srpskoj i aktuelne procese - navela je ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica.
Biljana Gutić Bjelica - Foto: RTRS
Biljana Gutić BjelicaFoto: RTRS

- Ovo su istorijski momenti koji pokazuju razumijevanje Budimpešte za sve šta se dešava u Srpskoj - navela je Gutić Bjelica gostujući u našem Јutarnjem programu.

Dodaje da je to veliki zaokret u politici Mađarske, namjera ove države da se realizuju projekti sa Republikom Srpskom te da su kako kaže, postignuti dogovori koji vode daljem unapređenju privredne saradnje dvije vlade.

- U ovom trenutku nema većeg i jačeg prijatelja u EU. Mađarska osim deklarativne priče, jasno pokazuje svoje namjere da pomogne. U njihovom interesu je da u regionu vlada mir, stabilnost i prosperitet - ističe Bjelica.

Naglasila je da je u ovom trenutku Mađarska naš glas u međunarodnom odnosima.

- Ne treba zaboraviti da i Mađarska trpi određene pritiske od strane Brisela - istakla je Gutić Bjelica.

Podsjećamo, mađarski premijer Viktor Orban predvodio je delegaciju Vlade Mađarske i privrednika tokom posjete Republici Srpskoj. Orban je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika primio najviše odlikovanje Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je dodijeljen povodom Dana Republike - 9. januara.

U okviru ove posjete premijer Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ dogovorili su saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta u vrijednosti od 140 miliona evra. Riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane "Hrgud" i solarnog parka "Trebinje".