latinica  ћирилица
07/04/2024 |  09:56 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Stečajna reforma u Srpskoj - pokretač ekonomskog rasta i očuvanja radnih mjesta

Projektom "Rješavanje pitanja dugovanja i prestanka poslovanja u BiH" Međunarodne finansijske korporacije obezbijeđen je nastavak poslovanja kompanija, sačuvana radna mjesta i riješena pitanja izmirenja obaveza prema povjeriocima, te učinjen značajan pomak ka poboljšanom i ekonomičnijem režimu likvidacije u Republici Srpskoj.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Projekat sprovodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke u partnerstvu sa Ambasadom Švajcarske, posredstvom Državnog sekretarijata za ekonomske poslove.

Problemi u poslovanju i stečajnim postupcima decenijama su opterećavali ekonomiju Republike Srpske. Prethodna zakonska regulativa nije pružala adekvatna rješenja za pitanja dugovanja, a dugotrajni stečajni postupci dovodili su do potpunog prestanka poslovanja kompanija i trajnog gubitka radnih mjesta, saopšteno je iz IFC-a.

- IFC, kao dio Grupacije Svjetske banke, sa svojim aktivnostima u BiH, posvećen je unapređenju poslovnog okruženja i jačanju konkurentnosti privrede, kao i podršci ekonomskom rastu i razvoju kompanija, te osiguranju pristupa finansiranju, sve s ciljem razvoja BiH - izjavio je šef Kancelarije IFC u BiH i Crnoj Gori Armin Ridžalović.

On je naglasio da intenzivnom saradnjom sa Ministarstvom pravde Republike Srpske, IFC pruža savjetodavnu i tehničku podršku u donošenju novih zakonskih okvira Srpske u oblasti stečaja, likvidacije i vansudskog restrukturisanja, kao i relevantnih podzakonskih akata.

Ridžalović je posebno naglasio podršku u izgradnji kapaciteta ključnih učesnika sudskih i vansudskih postupaka, što značajno doprinosi održivosti sprovedenih aktivnosti i daje odlične rezultate.

Prema njegovim riječima, očuvanje radnih mjesta i revitalizacija ekonomski održivih preduzeća, posebno malih i srednjih, bilo je prioritet reforme zakonodavstva u oblasti stečaja.

Slijedeći taj princip, donošenjem novih zakona o stečaju, uvode se mnoge novine čiji je cilj brži i efikasniji stečajni postupak, znatno niži troškovi postupka, te veći procenat izmirenja obaveza prema povjeriocima.

- Ministarstvo pravde je, u okviru ekonomske politike Vlade Republike Srpske, predložilo novi Zakon o stečaju koji je donesen u martu 2016. godine. Time je učinjen korak naprijed u reformi stečajnog zakonodavstva, što je doprinijelo efikasnijem rješavanju stečajnih postupaka u odnosu na ranije važeći zakon - izjavio je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

On je istakao da su u Republici Srpskoj, primjenom ovog zakona, postignuti izuzetni rezultati koji se ogledaju u blagovremenom pokretanju stečaja, efikasnijem stečajnom postupku, boljoj zaštiti prava radnika, namirenju povjerilaca u mjeri u kojoj je to moguće te smanjenju troškova stečajnog postupka.

- Novim zakonom je definisana mogućnost reorganizacije dužnika prije pokretanja stečajnog postupka putem finansijsko-operativnog restrukturisanja, s ciljem nastavka obavljanja djelatnosti te "ozdravljenja" dužnika i očuvanja radnih mjesta zaposlenih - zaključio je Bukejlović.

Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske predložilo je i novi Zakon o likvidacionom postupku koji je donesen 2019. godine, čime je učinjen značajan pomak ka poboljšanom i ekonomičnijem režimu likvidacije u Republici Srpskoj.

Uspješnost primjene i kvalitet zakonskih rješenja prati se preciznim analizama, koje se rade na osnovu detaljnih analiza zaključenih stečajnih i likvidacionih postupaka pred privrednim sudovima u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj je, osim Zakona o stečaju i Zakona o likvidaciji, usvojen i Zakon o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju privrednih društava i preduzetnika.

Ovim zakonom uspostavljen je efikasan mehanizam za privredna društva i preduzetnike koji su se našli u finansijskim poteškoćama, pomoću kojeg mogu redefinisati dužničke odnose sa povjeriocima, prvenstveno bankama.

Primjenom nove legislative u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu do sada je zaključeno 638 stečajnih predmeta ukupne vrijednosti obaveza u iznosu 510 miliona KM, te 407 miliona KM je namireno povjeriocima.

Udio ostvarenih prihoda prodajom imovine veći je za 49 odsto primjenom novog Zakona, a trajanje stečajnog postupka skraćeno je za 366 odsto. Odnosno, umjesto dosadašnjih 51, stečajni postupak sada traje 14 mjeseci.

Uspješno sprovedene reforme u oblasti stečaja i likvidacije predstavljaju značajan korak naprijed za cijelu BiH, ističu u IFC-u.

Njihov značaj ogleda se u pozitivnim promjenama koje su donijele poslovnom okruženju, pravosudnom sistemu i društvu u cjelini.