latinica  ћирилица
07/04/2024 |  11:40 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

Kakva je uloga SAD u Јužnom kineskom moru? (VIDEO)

Sjedinjene Američke države podstrekuju pomorske teritorijalne sporove između Filipina i Kine u Јužnom kineskom moru kako bi ostvarile svoju strategiju suzbijanja Kine, rekao je britanski profesor Entoni Karti, u intervjuu koji je objavila najveća televizijska mreža u Kini Si-si-ti- vi.
Јužno kinesko more (Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG) -
Јužno kinesko more (Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG)

Brojni dokumenti jasno označavaju ostrva Nansaj i greben Renaj kao teritoriju Kine, ali Vašington podstiče Filipine da po tom pitanju namjerno izazivaju nesuglasice s Pekingom, rekao je Karti.

U ekskluzivnom intervjuu za kineski Si-si-ti-vi, Karti je naveo da Sjedinjene Američke Države imaju koristi da teritorijalne sporove u Istočnoj Aziji održavaju neriješenim.

Dodaje da Vašington uvijek tvrdi da je neutralan, ali je u stvarnosti uvijek spreman da podrži svaku zemlju protiv Kine.

- Ovo se mora sagledati u širem kontekstu, ove odluke Sjedinjenih Američkih Država da ostave sve pravne teritorijalne probleme nastale usljed japanske agresije neriješenima. Fiksiraju se na ideju da je Kina vojni agresor koji treba biti zaustavljen u zastrašivanju manjih zemalja koje su uglavnom bez odbrane - rekao je Karti.

Ana Malidong iz Filipinskog instituta za strateške studije navela je da Sjedinjene Američke Države igraju haotičnu ulogu u Јužnom kineskom moru.

- Vašington čak nije ni potpisnik Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora pa je paradoks da se u to miješaju. Nisu strana u sporu - navela je Malidong.

Filipini su ranije odlučili da dozvole proširenje američkog vojnog prisustva na svojoj teritoriji u skladu sa odbrambenim paktom iz 2014. godine.

Vlasti u Manili imaju zajedničke pomorske patrole sa SAD i Australijom, a Kina upozorava da takve patrole ne smiju da narušavaju njen teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese.

- Stvarno nema smisla gledati na istoriju odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Filipina, osim u kontekstu američkog gušenja filipinske nezavisnosti i ogromnog uticaja koji su Amerikanci imali u oblikovanju cjelokupne političke, ekonomske i društvene strukture Filipina - naveo je Karti.

Spor oko teritorija u Јužnom kineskom moru traje vijekovima između Kine, Vijetnama, Filipina, Tajvana, Malezije i Bruneja.

Postoji bojazan da ovo područje postaje žarište, sa potencijalno ozbiljnim globalnim posljedicama.