latinica  ћирилица
07/04/2024 |  12:18 ⇒ 13:54 | Autor: TANЈUG

BIA: Pratimo sve informacije, bezbjednost predsjednika Srbije prioritet svih službi

Bezbjednosne službe raspolažu svim informacijima kada je riječ o bezbjednosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prikupljaju ih i analiziraju i zaštita njegove bezbjednosti je prvi i prioritetni zadatak svih službi, izjavio je danas v.d. direktora Bezbednosno-informativne agencije Tomislav Radovanović.
BIA - Foto: RTRS
BIAFoto: RTRS

On je, povodom prepiske sa Skaj aplikacije vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i njegovog saradnika Radoja Milovića koju su u subotu objavile podgoričke Vijesti, za TV Prva rekao da kontinuitet ugroženosti predsjednika postoji, ali je istakao da sve službe bezbjednosti Srbije rade danonoćno i da sve informacije koje se čitaju putem Skaj aplikacije i koje se dobijaju od Evropola za BIA nisu iznenađenje.

Prema toj prepisci, Zvicer i Milović su 2021. godine razgovarali o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama".

Vođa kavčana je, kako su navele Vijesti, rekao da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača.

- Moram da kažem da to za nas nije novost, to je za nas samo potvrda sagledavanja regionalnih i domaćih organizovanih kriminalnih grupa i mi od 2015. godine imamo više slučajeva konkretnih saznanja i Skajp prepiska između pripadnika Službe bezbjednosti Crne Gore i jednog od vođa organizovanih kriminalnih grupa samo potvrđuju sva naša dosadašnja prikupljena obaveštajna saznanja - rekao je Radovanović.

Odgovarajući na pitanje da li u ovom trenutku postoji nešto što bi moglo da ugrozi bezbjednost predsjednika Srbije, Radovanović je rekao da o tome ne može da govori više i detaljnije, ali da može da kaže da kontinuitet ugroženosti predsjednika postoji, da sve službe bezbednosti Srbije rade danonoćno i da je zaštita njegove bezbjednosti prvi i prioritetni zadatak svih službi, pa i bezbednosnih i obaveštajnih agencija.

Naveo je da BIA godinama sagledava aktivnosti regionalnih grupa, organizovanih kriminalnih grupa i da je uočeno da modaliteti ugrožavanja predsednika Srbije idu u dva pravca, od kojih je jedan njegovo uklanjanje sa političke scene, a drugi ugrožavanje njegove lične bezbjednosti.

- Prvi pravac je uklanjanje predsjednika sa političke scene, prije svega kroz njegovu konstantnu inkriminaciju, dehumanizaciju i tako dalje i to se ogledalo kroz afere koje su u javnosti poznate, kao što su Јovanjica, afera vezana za Skaj prepisku. Pošto rezultata nije bilo, prešlo se na ekstremnije metode nastupa, odnosno na ugrožavanje njegove lične sigurnosti - rekao je Radovanović.

Osvrćući se na dio iz objavljene prepiske gdje se kaže da Vučića mogu oboriti navijači, rekao je da to mora da poveže sa trenutnim dešavanjima na stadionima.

- Uz poštovanje prema navijačima Sportskog društva Partizan, tu postoje frakcije za koje znamo i koje se sagledavaju od strane BIA, koje su i dalje u direktnoj vezi sa odbjeglim članovima Kavačkog klana. Sve te poruke uvredljive sadržine na stadionu su u stvari instrukcija odbjeglih članova na kojima mi intenzivno radimo i sigurno ćemo ih pronaći - istakao je Radovanović.

Dodao je da informacije o planiranom atentatu na predsjednika Srbije koje je u januaru 2022. godine MUP dobio od Evropola nije bio jedini put da se od Evropola dobiju ovakve informacije i naveo da je događaj u Srebrenici 2015. godine školski primer pripreme atentata na predsjednika Srbije.

- Ta istraga je već 2016. od strane nadležnih organa Bosne i Hercegovine obustavljena, iako smo mi kao služba identifikovali izvršioce tog akta prema predsjedniku Republike, koji je iz ljudskih razloga i političkih razloga pružio ruku - istakao je Radovanović.

Podsjetio je i na pronalazak oružja u blizini stanovanja porodice predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Јajincima.

Radovanović je istakao je da bezbjednosne službe raspolažu svim informacijima, prikupljaju ih i analiziraju, ali da im je najveći problem da ubijede predsjednika Republike da je ugrožen.

- Ovo zato jer je njemu fokus na ekonomskoj, energetskoj stabilnosti, infrastrukturnim projektima, na napretku Srbije i razvoju, dok teme koje se tiču njegove lične bezbjednosti, da se ne naljuti na mene, možda ignoriše, ali mi svakako preduzimamo sve mjere da sačuvamo njegovu bezbjednost. Tako je bilo i prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, kada smo uspeli da spijrečimo pokušaj atentata - rekao je Radovanović.

Naveo je da je na tom događaju bila preporuka da predsjednik obavezno nosi zaštitni prsluk, odnosno pancir, što je on kategorički odbio, a nije poštovao ni trasu kretanja koju su odredile bazbjednosne službe.

- I pored kontinuiteta njegove inkriminacije, dehumanizacije, on je nepokolebljiv u borbi protiv organizovanog kriminala i u vođenju samostalne nezavisne politike, što, naravno, ne odgovara regionalnom političkom establišmentu koji je, moram da kažem, nedvosmisleno vezan za organizovane kriminalne grupe - rekao je on i dodao da u tim grupama uvek postoje nalogodavci, organizatori, kao i izvršioci.

Uz opasku da o tome ne može više da govori, naveo je da su nalogodavci u nekim bivšim političkim establišmentima u regionu.

- Nalogodavci su kriminalci i sami izvršioci su ili na teritoriji Srbije ili se angažuju sa područja susjednih republika i tu imamo jasna imena i prezimena, prije svega sa teritorije BiH i Crne Gore - naveo je on.