latinica  ћирилица
07/04/2024 |  13:20 | Autor: SRNA

Parađina: Izuzetno uspješna godina, sa novim idejama u nove pobjede

Vršilac dužnosti generalnog direktora Novinske agencije Republike Srpske - SRNA Tatjana Parađina izjavila je da je nacionalna novinska agencija, prva medijska kuća u istoriji Republike Srpske, 2023. godinu završila veoma uspješno, što daje podstrek da se u narednoj ide još jače i bolje, sa što više lijepih vijesti.
SRNA - Foto: RTRS
SRNAFoto: RTRS

- Pred nama su možda i malo ambiciozni planovi, ali da bismo išli dalje putem uspjeha, koji je evidentan u protekle dvije godine, i planovi moraju biti ambiciozniji i izazovniji. Na današnji dan 2023. godine, nakon više od deceniju, zahvaljujući pomoći i razumijevanju Vlade Republike Srpske, predstavljen je novi izuzetno kvalitetan i moderan sajt. Na tome nismo stali, nastavili smo sa modernizacijom Srne, snažnijim i aktivnijim izlaskom na društvene mreže, što je imalo veoma pozitivan odjek u javnosti i među našim korisnicima - naglasila je Parađina.

Govoreći o poslovanju Srne, Parađina je navela da je u protekloj godini ostvaren značajan napredak i u finansijskom i u profesionalnom smislu, što je odraz ozbiljnog, odgovornog i domaćinskog odnosa prema ovoj instituciji.

- Srna je ovu, kao i prethodnu godinu završila pozitivnim poslovanjem i, što je najvažnije, nema zaduženja niti dospjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa, kao ni prema zaposlenima. Primanja zaposlenih se redovno izmiruju i, nakon više godina, na naše zadovoljstvo, značajno su povećana, zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske koja se racionalno i odgovorno raspoređuju. Takođe, značajan je uspjeh i marketing službe koja predano radi na prodaji servisa i sklapanju ugovora sa novim korisnicima koji su ukazali povjerenje Srne - istakla je Parađina.

Naši tekstovi, različitih novinarskih žanrova, audio i video-zapisi, te fotografije, naglasila je Parađina, prodrli su u sve medije kako domaće, regionalne i svjetske, jer je Srna pouzdan, tačan, precizan i provjeren izvor informisanja kojem se vjeruje.

Ona je navela da je u značajnoj mjeri rađeno i na zapošljavanju mlađeg kadra koji je donio novu energiju, elan i ideje, tako da je Srna, zajedno sa iskusnijim kolegama, svakim danom spremnija da profesionalno i adekvatno odgovori svakom zadatku.

Parađina je naglasila da je u svemu ovome veoma važna podrška i razumijevanje koje pružaju institucije, te izrazila veliku zahvalnost, prije svega predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva Željki Cvijanović, predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i ministrima u Vladi Srpske, predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću, predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH - ministrima u Savjetu ministara, poslanicima i delegatima.

- Na dan krsne slave Srne i njenog 32. rođendana naša dužnost, a i obaveza je da ne zaboravimo svoje kolege koje su stvarale Agenciju i bez kojih mi danas ne bismo bili ovdje gdje smo sada. Oni su svojim znanjem, voljom, željom, odvažnošću i hrabrošću te ratne 1992. godine postavili čvrste temelje prve medijske kuće u istoriji Republike Srpske, prve nacionalne agencije, koja je stub i glavni izvor informisanja. Bio je to veliki poduhvat odgovornih ljudi tog vremena, patriota i entuzijasta koji su prvi razbili blokadu informativnog prostora tadašnje BiH osnivanjem Srpske novinske agencije - SRNA, 7. aprila 1992. godine na Palama. Nažalost, mnogi od njih danas nisu među živima, ali njihova zasluga nikada ne smije biti zaboravljena - istakla je Parađina.

Parađina je napomenula da je jedna brojčano mala novinska agencija iznjedrila mnoga velika novinarska imena i u ratu uspjela da se suprotstavi svjetskoj i bošnjačkoj propagandi.

- Pokazali smo da možemo u ratu kada je bilo najteže, a nastavljamo i sada u miru da se borimo sa svim izazovima modernog vremena, držeći se prvenstveno činjenica. Tokom ove 32 godine Srna je bila i ostala kredibilna nacionalna agencija kojoj se vjeruje. Tako ćemo i nastaviti, poštujući i dalje profesionalne standarde. Nastojaćemo da opravdamo povjerenje javnosti, koje se u novinarstvu teško stiče, a još lakše gubi - rekla je Parađina.

Ona je zahvalila svim korisnicima Srne za povjerenje tokom više od tri decenije i izrazila nadu da će se saradnja nastaviti.

Parađina je rekla da će Srna nastaviti da se razvija i modernizuje kako bi i dalje sa ponosom nosila epitet najstarije i najcitiranije medijske kuće Republike Srpske.

- Srna i Republika Srpska neraskidivo su vezane od nastanka i tako će i ostati! Potvrdili smo bezbroj puta da možemo, da hoćemo i da odgovorno izvršavamo svoje zadatke. Uvjerena sam da ćemo i u ovim veoma izazovnim vremenima bilježiti samo pobjede i uspjehe na zadovoljstvo svih nas i naše javnosti - istakla je Parađina.