latinica  ћирилица
07/04/2024 |  14:59 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Završena trodnevna manifestacija "Dučićev dan" u Trebinju (VIDEO)

Na Blagovijesti, godišnjicu smrti, velikog Јovana Dučića pomenom pjesniku na Hercegovačkoj Gračanici završena je trodnevna manifestacija "Dučićev dan", posvećena srpskom pjesniku, diplomati i najpoznatijem Trebinjcu.
Kulturna manifestacija "Dučićev dan" u Trebinju - Foto: RTRS
Kulturna manifestacija "Dučićev dan" u TrebinjuFoto: RTRS

Na 81-godišnjicu godišnjicu od upokojenja velikog Јovana Dučića, podno Leotara, sabrali su se i ove godine najeminentniji stručnjaci iz oblasti književnosti. Tema ovogodišnji naučnog skupa bila je "Poezija i poetička misao Novice Tadića".

- Ovo je mjesto na kome se uvijek govori o najboljim srpskim pjesnicima i evo već 16. godinu i to govori da smo našli dobru mjeru između kvaliteta i ono što je kulturna strategija jednog grada i da kažem jedinog grada koji ima tu vrstu strategije i u Republici Srpskoj i u Srbiji - istakla je rukovodilac Odjeljenja za književnost i umjetnost Instituta za Književnost iz Beograda Svjetlana Šeatović.

Na "Dučićev dan" Trebinje odiše poezijom i stihovima. Učenici Gimnazije "Јovan Dučić" i Muzičke škole pripremili su omaž pjesniku. Promovisan je petnaesti Zbornik radova posvećen velikom pjesniku Lazi Kostiću, nastao u okviru prošlogodišnjeg naučnog skupa. Mnoge darove, pjesnik, je poklonio i ostavio svom milom Trebinju, a grad mu se odužuje tako što prati njegovu viziju i prepoznaje se kao grad kulture.

- Okupili smo stručnjake iz te oblasti iz regiona, bile su i izložbe, učestvovala su i djeca iz Gimnazije Јovan Dučić, smatram da je veoma važno da genracije koje dolaze znaju ko je bio Dučić - naveo je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Obilježavanje "Dučićevog dana" pratila je i izložba "Nikola Tesla - čovjek iz budućnosti " iz Muzeja Nikole Tesle iz Beograda. Promovisana je knjiga "Zavet i megalopolis" Slobodana Vladušića.