latinica  ћирилица
07/04/2024 |  16:13 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Blagovještenjski sabor u manastiru Rmanj (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik Blagovijesti, u pomen na događaj kada je Arhanđeo Gavrilo javio Djevici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus. Povodom Blagovijesti, u manastiru Rmanj kod Martin Broda sahranjeni su zemni ostaci sveštenika i vojvode Đurđa Karanovića. Služena je i prva arhijerejska liturgija u obnovljenom hramu Svetog Nikole.
Martin Brod - Blagovijesti (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Martin Brod - Blagovijesti (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

Sveštenik i vojvoda Đurađ Karanović, učestvovao je 1875. godine u borbama za oslobođenje naroda Tromeđe od turskog ropstva. Vojničke zasluge, hrabrost i junaštvo, pronose se generacijama. Đurađov potomak Zdravko Karanović, učestvovao je u procesiji.

- On je naš dalji rođak, i ovo je najveći događaj koji smo dočekali. Ovo nikada ne bismo uradili da nije našeg vladike Sergija - rekao je Karanović.

Praznovanje Blagovještenja presvete Bogorodice, vrijeme je sabiranja vjerujućeg naroda koji se, nakon druge sahrane sveštenika Đurađa Karanovića, okupio i na prvoj liturgiji u obnovljenom hramu.

Presveta Bogorodica, dala je sebe za cijelo čovječanstvo, a praznovanje je uvod u proslavu 580 godina postojanja manastira Rmanj.

- U septembru će biti veliko osvećenje manastira i ako Bog da, da nam dođe patrijarh sa mnoštvo naših gostiju, vladika, sveštenika, državnika, našeg blagočestitog naroda - kaže bihaćko-petrovački i rmanjski vladika Sergije.

Osim moštiju Rmanjskih mučenika, u manastiru Rmanj čuva se i dio moštiju Katarine Kantakuzine Branković i Svetog Vukosava Kulenvakufskog.

Manastir Rmanj, u potpunosti je obnovljen i proširen da bi i budućim generacijama svjedočio o slavnoj istoriji.