latinica  ћирилица
07/04/2024 |  18:50 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Uz direktna ulaganja Vlade Mađarske, Srpska će realizovati tri kapitalna projekta (VIDEO)

Posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci i susret sa predsjednikom Miloradom Dodikom pokazali su duboko razumijevanje Mađarske za situaciji u Srpskoj i aktuelne procese, ocjenila je ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica.
Sastanak delegacija Srpske i Mađarske - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Sastanak delegacija Srpske i MađarskeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ekonomski forum pokazao je i da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj. Za tri projekta u Srpskoj izdvojila je 140 miliona evra.

Ovo su istorijski momenti koji pokazuju razumijevanje Budimpešte za sve šta se dešava u Republici Srpskoj. Ovako je posjetu Viktora Orbana i mađarske delegacije Banjaluci opisala ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica. Dodaje da postignuti dogovori dvije vlade vode daljem unapređenju privredne saradnje, ističući da je u ovom trenutku Mađarska glas Republike Srpske u međunarodnim odnosima.

- Suverenizam koji je dio njegovog političkog indentiteta,diskursa i agende je u stvari ono što je presudilo da ne samo da se zbliže prijateljski već i da ti preraste u jednu saradnju u raznim segmentima - dodaje Gutić Bjelica.

Dogovorena je saradnja u realizaciji i finansiranju tri projekta, vrijednosti 140 miliona evra. Sve projekte finansira mađarska vlada, a riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane "Hrgud" i solarnog parka "Trebinje".

- To će biti benefiti i za lokalne zajednica i za Elektroprivredu Srpske, ali i za kompanije koje će to graditi i koje će pomoći da to pustimo u funkciju - navodi generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške ističe da je projekat od velike važnosti, zaštite životne sredine i ekološkog značaja za samu rijeku Savu i za ne samo Gradišku, već Republiku Srpsku kao primjer jedne dobre prakse i lokalne uprave koja zajedno sa svojom Vladom zna i da iplicira i međunarodne projekte i da se izbori za te projekte.

Prostora za ulaganje i unaprijeđenje ima i u oblasti zdravstva o čemu je bilo riječi i na Ekonomskom forumu, kaže resorni ministar Alen Šeranić. Na red je došla oblast telemedicine, što će biti veliki iskorak za Sprsku.

- Nove tehnologije dolaze otvara se prostor dalje za umjetnu inteligenciju da se u nekom segmentu priključimo cijelom zdravstvu,cijeli svijet ide u tom pravcu pa i mi - dodaje Šeranić.

Posebne pogodnosti dobre saradnje Mađarske i Srpske osjetili su poljoprivredni proizvođači. Mađarska mehanizacija, oprema i alati omogućila je poljoprivrednicima da obnove svoju mehanizaciju.

- To je velika prilika da se napravi privredni rast,da se te veze pojačaju kroz ekonomski segmnet.Јer kada je ekonomija jaka i politika je relaksirajuća - navodi urednik ekonomske redakcije „Večernjih novosti“ Dušan Stojaković.

Stručnjaci ocjenjuju da ekonomska aktivnost u prva tri mjeseca ove godine, uključujući i Ekonomski forum sa mađarskim privrednicima, Srpskoj može donijeti samo pozitivne rezulate. Ekonomista Saša Stevanović kaže, da bi ukupni prihodi privrede Srpske ove godine mogli biti veći za dvije milijarde maraka.

- U martu najveći izvoznik je bila Zvornička alumina ako znamo da je najveće izvozno tržište Mađarska,vidimo da sada postoji jedan formu između najvećih provrednika i možemo da zaključimo to što se sada dešava može da bude samo bolje - napominje Stevanović.

Višegodišnja komunikacija između Srpske i Mađarske doprinijela je dobroj saradnji u ekonomskom, političkom i privrednom aspketu. Mađarska privreda je prije dvadeset godina bila suočena sa teškom recesijom, a dolaskom premijera Orbana imala je najveći rast u Evropi. Osim Srpske oni sada ulažu i u druge zemlje.