latinica  ћирилица
07/04/2024 |  20:05 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Matijašević: Dati prostor unutrašnjem dijalogu i očuvati mir

Predsjednik Pokreta "Odbrana Srpske" Darko Matijašević istakao je da u ovom posebno osjetljivom bezbjednosnom i geopolitičkom trenutku, Republika Srpska, BiH i region moraju, prije svega, očuvati mir, dati prostor unutrašnjem dijalogu i raditi isključivo u interesu naroda i građana.
Pokret "Odbrana Srpske" - Foto: RTRS
Pokret "Odbrana Srpske"Foto: RTRS

Matijašević je istakao da je Republika Srpska odlučujući činilac stabilizacije i pokretač pozitivnih procesa u BiH.

- To je vidljivo iz napora za kompromisom i domaćim političkim rješenjima. Srpska je ključna snaga za procese integracije u EU, ali isključivo na način očuvanja dejtonske strukture i vidljivosti u tim procesima - rekao je Matijašević, obraćajući se na tribini "Ugrožena Srpska–odlučan odgovor" u banjalučkom naselju Zalužani.

S druge strane, dodao je on, snažne i demokratske izabrane institucije Srpske istrajavaju na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i nadležnosti koje Srpskoj pripadaju.

- Intervencionizam Kristijana Šmita nije u skladu sa Dejtonom, Ustavom niti demokratskim standardima EU, te predsjednik Srpske Milorad Dodik i njeno rukovodstvo u ovim istrajnim političkim i pravnim stavovima i akcijama imaju ogromnu narodnu podršku - rekao je Matijašević.

Predsjednik Udruženja penzionisanih starješina Vojske Republike Srpske Radoslav Banjanin rekao je da je Republika Srpska utvrđena i odbranjena u ratu.

- Mi, stvaraoci Republike Srpske, posebno stremimo da se ona očuva, ali prije svega mir i stabilnost na svim našim prostorima, jer su mnogi, najbolji među nama dali život za mir, te život u slobodi i za prosperitet naših potomaka - rekao je Banjanin.

On je rekao da je neupitna podrška institucijama Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom da svim demokratskim sredstvima očuvaju mir i prosperitet.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da je sudski postupak koji se trenutno vodi u Sudu BiH protiv Dodika vrhunac sveopšte ofanzive na Republiku Srpsku i istorijsko suđenje srpskom narodu.

On je napomenuo da se Srbi moraju usaglasiti oko činjenice da se Republika, njene institucije, a pogotovo njena imovina, mogu odbraniti jedinstvom i neophodnom slogom.

- Buduće generacije o nama će suditi onako kako se budemo ponašali u ovim izazovnim vremenima. Da li smo prodali vjeru za večeru, pitaće nas naši potomci. Kakav ćemo odgovor dati? - upitao je Romić.

Prije tribine, ispred Doma kulture u Zalužanima položeni su vijenci na spomen-obilježje palim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata.