latinica  ћирилица
07/04/2024 |  21:53 | Autor: SRNA

Atomska centrala napadnuta, nije ugrožena nuklearna bezbjednost

Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ potvrdila je da je manja šteta nanesena šestoj jedinici nuklearne elektrane Zaporožje kao rezultat napada dronovima i dodala da nuklearna bezbjednost nije ugrožena.
Zaporožje (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, ilustracija) -
Zaporožje (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, ilustracija)

- Stručnjaci IAEA potvrdili su danas fizički uticaj napada dronovima na atomsku centralu Zaporožje, uključujući jedan od šest njenih reaktora. Prijavljena je jedna žrtva - navodi se u saopštenju.

IAEA je podvukla da "oštećenje na bloku šest nije ugrozilo nuklearnu bezbjednost", ali da je ovo "ozbiljan incident" sa potencijalom da naruši integritet sistema koji zadržava radijaciju u reaktoru.

Direktor IAEA Rafael Grosi apelovao je putem mreže "Iks" na lica koja donose vojne odluke da se "uzdrže od bilo kakve akcije kojom se krše osnovni principi zaštite nuklearnih objekata".

On je rekao da je osoblje IAEA u atomskoj centrali potvrdilo da su se dogodila najmanje tri direktna udarca u glavnu strukturu reaktora i da to ne smije da se dešava.

Pres-služba nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom ruskih snaga, saopštila je ranije da su napad dronovima izvršile ukrajinske snage neposredno nakon što je IAEA obavila inspekciju postrojenja.

Portparol ukrajinske Glavne obavještajne uprave Andrij Јusov rekao je da Kijev nema nikakve veze sa incidentima u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenio je Rojters.