latinica  ћирилица
08/04/2024 |  07:29 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

Ćuk: Broj intervencija vatrogasaca manji nego prethodnih godina; Apel građanima na oprez (VIDEO)

Broj intervencija vatrogasaca na otvorenom manji je nego prethodnih godina, rekao je za RTRS Neđo Ćuk, zamjenik komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

Teritorijalno vatrogasna jedinica Trebinje od početka ove godine imala je 50 intervencija, što je značajno manje nego u prethodnoj godini.

Trebinje godišnje ima u prosjeku oko 500 do 600 svih vrsta požara dok 50 odsto tog broja spada na požare na otvorenom.

- Požari izazivaju velike materiajlne štete. Vatrogasci su u svakom momentu spremni da reaguju i da odgovore svakom zadatku. Brz i efikasan rad vatrogasaca dovodi do neće biti štete - rekao je Ćuk.

Prošla godina je bila izrazito dobra godina, kada je riječ o požarima na otvorenom, navodi Ćuk, izražavajući nadu da će i ova godina proći bez većih šumskih požara.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uputilo je apel građanima da prilikom obavljanja radova na uređenju svojih imanja, spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, budu oprezni, kako bi se izbjegle štetne posljedice i nastupila šteta.

Samo u periodu od 30. marta do 5. aprila ove godine na području Republike Srpske evidentirano je 45 požara na otovorenom, a opožarene površine su nerijetko zauzimale velike površine i prelazile u šumske požare.

Iz MUP-a su naveli da za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i nepreduzmanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre, propisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM.

- Podsjećamo građane, da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno da odmah o tome obavijeste vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112. Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice. Ministarstvo će u narednom periodu u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu - ističe se u saopštenju MUP-a.