latinica  ћирилица
08/04/2024 |  07:39 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Mađarska prepoznala potencijal Srpske - otvoreno novo poglavlje u saradnji (VIDEO)

Ekonomista Bojan Lučić rekao je da Mađarska prepoznala investicioni potencijal u Republici Srpskoj i da je Ekonomskim forumom u Banjaluci otvoreno novo poglavlje u saradnji sa ovom zemljom.
Ekonomski forum privrednika iz Republike Srpske i Mađarske - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ekonomski forum privrednika iz Republike Srpske i MađarskeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Lučić je rekao da je za Republiku Srpsku od izuzetnog značajna što ima prozor u EU putem Mađarske i da posjeta premijera Viktora Orbana ukazuje na značaj političke i ekonomske podrške Srpskoj i njenim predstavnicima.

- Do sada smo imali izuzetnu diplomatsku saradnju, a sljedeći korak bilo je otvaranje ekonomskih sfera i ovo je bila idealna prilika - rekao je Lučić za RTRS, dodajući da ekonomska saradnja donosi korist za sve građane Srpske koju bi trebalo da osjete već ove godine, uzimajući u obzir dogovorene projekte.

On je istakao da je Republika Srpska prepoznala energetski sektor kao oblast u koju je potrebno ulagati, podsjećajući da su sa Mađarskom dogovorena tri energetska projekta vrijedna 140 miliona evra.

- Energija je resurs koji je prepoznat u svijetu, pa tako i u Republici Srpskoj koja ima veliki potencijal. Mađarska je zainteresovana za tu oblast. Prošlogodišnji rezultat Elektroprivrede Republike Srpske veći je od zbornog rezultata Elektroprivrede FBiH u proteklih 11 godina. Republika Srpska je prepoznala energetiku kao oblast u koju treba ulagati i energiju kao nešto što je budućnost i što treba razvijati. Takav rezultat ne možete da postignete ako se aktivno ne bavite tom tematikom, ne ulažete i ne razvijate, a očigledno da FBiH to nije prepoznala - istakao je Lučić.