latinica  ћирилица
08/04/2024 |  08:27 ⇒ 11:46 | Autor: RTRS

Srpska aktivno ulaže u energetiku, Mađarska potvrdila opredijeljenost za saradnju (VIDEO)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je za RTRS da je posjetom mađarskog premijera Viktora Orbana i privredne delegacije još jednom potvrđena opredijeljenost Mađarske za saradnju sa Republikom Srpskom.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je rekao da je Mađarska zainteresovana za saradnju na energetskim projektima, podsjećajući da su dogovoreni projekti vrijedni 140 miliona KM.

- Mi već duže vrijeme imamo stalnu komunikaciju i saradnju sa mađarskim kompanijama na polju energetskih projekata. Ta saradnja je bitno unapređena razvojem bilateralnih odnosa Mađarske i Republike Srpske, u čemu svakako najvažniju ulogu ima predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je sa premijerom Orbanom izgradio visok nivo razumijevanja za položaj Republike Srpske i srpskog naroda i za politiku koju Srpska provodi, a na taj način i za njene ekonomske aktivnosti - naveo je Đokić za RTRS.

On je rekao da Republika Srpska ima potpisan ugovor sa mađarskom kompanijom za izgradnju solarne elektrane "Trebinje 1" i da je taj projekat u fazi priprema za potpunu realizaciju.

Đokić je istakao da Republika Srpska aktivno ulaže u oblast energetike i da su učinjeni veliki koraci u ekonomskom razvoju.

- Cilj je da ojačamo ulogu Elektroprivrede, da ona bude nosilac velikih projekata i da očuvamo energetsku stabilnost i nezavisnost Republike Srpske - rekao je Đokić.

On je rekao da Republika Srpska ima svijetlu budućnost na polju energetike, posebno u zelenim izvorima energije.