latinica  ћирилица
08/04/2024 |  09:18 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

"Dani Vlade Miloševića" pomjeraju granice u regionu i šire

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića", koja počinje u srijedu, 10. aprila, tokom 25 godina trajanja pomjera granice, ne samo banjalučke Akademije umjetnosti i ovog grada, već regiona i šire, rekla je predsjednica programskog odbora Marija Pilipović.
Dani Vlade Miloševića - Foto: RTRS
Dani Vlade MiloševićaFoto: RTRS

Pilipovićeva je navela da program proslave počinje koncertom simfonijskog orkestra i hora studenata Akademije u Banskom dvoru, a biće završena 20. aprila izložbom jubilarnih plakata.

Prema njenim riječima, koncertne aktivnosti manifestacije uključuju regionalne i svjetske zvijezde, kao i mlade izvođače, od kojih mnogi stasavaju upravo zahvaljujući ovakvim aktivnostima.

- Program će tokom devet dana ugostiti eminentne regionalne i domaće predavače i soliste - pjevače i instrumentaliste. Kroz edukativne radionice i predavanja domaćih i međunarodnih predavača intenzivno se radi na proširivanju znanja naših studenata i đaka - rekla je Pilipovićeva za Srnu.

Ona je naglasila da biser manifestacije predstavlja međunarodni naučni skup koji se bavi i najznačajnijom temom, a to je istraživanje rada Vlade Miloševića.

Pilipovićeva kaže da međunarodni stručnjaci iz godine u godinu otkrivaju njegov predan rad, kako u oblasti etnomuzikologije i pedagogije, tako i njegovu do sada skrivenu genijalnost kao kompozitora.

- Sve ovo je praćeno i izdavačkom djelatnošću, nizom publikacija pod nazivom Zbornik radova sa naučnih skupova. Za kraj manifestacije pripremili smo premijeru dokumentarnog filma koji će prikazati dio života našeg najznačajnijeg kompozitora i etnomuzikologa - navela je Pilipovićeva.

Svi sadržaji besplatni su za građane.

Pokrovitelji manifestacije su Kabinet predsjednika Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture i grad Banjaluka.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" održava se u Banjaluci od 1999. godine.

Ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.