latinica  ћирилица
08/04/2024 |  09:47 ⇒ 09:50 | Autor: TANЈUG

Mačke lutalice postale zaštitni simbol meksičke Nacionalne palate

U Nacionalnoj palati Meksika, gdje se nalazi sjedište izvršne vlasti, 19 mačaka lutalica može da šeta slobodno velikom baštom i istorijskim, kolonijalnim hodnicima zgrade, a prema novoj deklaraciji vlade sada je briga o njima obaveza.
Mačka (Foto: EPA-EFE/Jose Mendez, ilustracija) -
Mačka (Foto: EPA-EFE/Jose Mendez, ilustracija)

- One imaju pristup svakom dijelu palate, tako da ih možete vidjeti kada se ljudi susreću u hodnicima, daju intervjue i hodaju oko novinarskih kamera - rekao je veterinar palate Hesus Arijas, prenio je Njujork post.

Mačke iz palate su ušle u istoriju, dodaje njujorški list, pošto ih je vlada meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila "živom svojinom", čime su postale prve životinje u Meksiku sa tim epitetom.

Svojina vlade se obično odnosi na zgrade i namještaj, odnosno, nepokretnu imovinu, ali su mačke sada, novom deklaracijom, postale obaveze ministarstva finansija, da im se plaća hrana i nega dok su žive, pa i nakon što Obrador napusti funkciju u oktobru.

- Mačke su sada simbol Nacionalne palate Meksika. Moramo da se pobrinemo da ove mačke budu dobro zbrinute - rekla je Adrijana Kastiljo Roman, generalna direktorka Nacionalne palate.

Obrador je sada u društvu mačaka imena Bouvi, Belof, Nube, Koko, Јema, Olin, Balam, i drugih, a meksički predsjednik kaže da mačke "dominiraju" palatom i često hodaju ispred njega tokom zvaničnih ceremonija.

Ne zna se kada su se mačke prvi put pojavile u palati, niti se zna kako su ušle u zgradu.

Dok 19 mačaka stalno živi u zgradi, brojne druge mačke dođu i odu, a osoblje palate pretpostavlja da se ostale mačke ušunjaju noću kroz malu rupu u kapiji.