latinica  ћирилица
08/04/2024 |  10:33 ⇒ 12:15 | Autor: RTS

Vučić u Parizu položio vijenac na Spomen-ploču srpskim borcima, večeras sa Makronom (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, gdje će sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom razgovarati o strateškim pravcima unapređenja saradnje sa Francuskom. Dvojica predsjednika će, između ostalog, razgovarati o KiM, članstvu u EU, ali i kupovini "rafala" i nuklearnoj energiji.
Vučić u Parizu (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić u Parizu (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Divno je danas biti u Parizu i doček koji su nam priredili francuski domaćini i predsjednik Makron je nešto zbog čega je ponosno biti Srbin u glavom gradu Francuske. Srećan sam što sam predstavljao našu zemlju. Pripremam se za sve sastanke koje ćemo imati ovdje ali i u Senatu i Јelisejskoj palati - rekao je Vučić na instagramu.

Kaže da ima veliku tremu i ogromnu odgovornost, ali zna kada se boriš za svoju zemlju da onda rezultat ne može da izostane.

- Vjerujem u velike stvari koje možemo danas da uradimo ovdje u Parizu i hvala narodu što je vjerovao i bio uz svoje rukovodstvo i kao što rekoh, uprkos svim teškoćama, pobjedićemo i sačuvaćemo Srbiju u teškim vremenima. Za cijeli svijet ta teška vremena tek dolaze, za nas neće biti laka, ali zajedno i ujedinjeni možemo sve - poručio je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je stigao je u Palatu invalida u Parizu, gdje su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske.

Za Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom su intonirane himne Srbije i Francuske.

Nakon toga Vučić je položio vijenac na spomen -ploču "Vjernost za vjernost", koja je posvećena srpskim vojnicima.

"Vjernost za vjernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svjetska rata.