latinica  ћирилица
08/04/2024 |  11:02 ⇒ 11:03 | Autor: sputniknews.com

SAD zaprijetile svima koji pomažu Rusiji, Kina odgovara: Saradnja Pekinga i Moskve neće biti narušena

Kompanije, uključujući kineske, ne treba da pružaju materijalnu podršku Rusiji u ukrajinskoj krizi, u suprotnom ih čekaju ozbiljne posljedice, izjavila je ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država DŽenet Јelen.
DŽenet Јelen (Foto: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
DŽenet Јelen (Foto: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES)

Ona je na konferenciji za novinare prilikom posjete Kini istakla da su SAD i dalje zabrinute zbog uloge koju neke kompanije, uključujući i kineske, imaju u ruskim vojnim nabavkama.

- Predsjednik DŽozef Bajden i ja potpuno smo odlučni da učinimo svemoguće kako bismo zaustavili protok materijala, koji podržava odbrambeno-industrijsku bazu Moskve i pomaže joj u ratu protiv Kijeva - kazala je Јelen.

Јelen je, pored toga, naglasila da je u Kini imala teške razgovore o pitanjima nacionalne bezbjednosti.

Kina: Saradnja Pekinga i Moskve ne treba da bude narušena

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning, komentarišući na brifingu izjavu DŽenet Јelen o rizicima sankcija po kineske banke zbog pomoći Rusiji, poručila je da saradnja Rusije i Kine ne treba da bude narušena i ograničena.

Ona je takođe naglasila da relevantne zemlje ne bi trebalo da ocrnjuju normalne odnose Moskve i Pekinga.

- Kina je uvijek kontrolisala izvoz robe dvostruke namjene u skladu sa zakonom i normativnim aktima. Relevantne države ne bi trebalo da ocrnjuju normalne državne odnose Pekinga i Moskve i da ih napadaju - zaključila je Mao.

Portparolka je još naglasila da će Kina nastaviti da održava veze sa Rusijom, kao i sa Ukrajinom po pitanju rešavanja ukrajinske krize.