latinica  ћирилица
08/04/2024 |  11:33 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Potraga za tijelom djevojčice se nastavlja, ima dovoljno dokaza za donošenje presude

Dosadašnje pretrage terena za tijelom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora nisu dale rezultat, potraga se nastavlja, ali su nadležni prikupili dovoljno dokaza za optužnicu i da sud donese presudu, rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić.
MUP Srbije (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
MUP Srbije (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Brkić je istakao da je teren težak i nepristupačan, te dodao da su Lazarevo korito i Lazareva pećina predmet dalje pretrage na kojem su angažovani policijski službenici različitih specijalnosti sa različitom opremom i tehničkim sredstvima.

- Ulažemo maksimalne napore, nadajući se i vjerujući da ćemo pronaći tijelo male Danke - izjavio je Brkić za TV Pinki.

Iako osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić pokušavaju da izbjegnu odgovornost, Brkić je rekao da to neće ometati nadležne organe da donesu presudu, dodajući da je do sada prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih može da se zastupa optužnica, te će sud moći da donese odgovarajuću presudu, odnosno kaznu za ovaj monstruozni zločin.

- Nesumnjivo je da je dijete sa mjesta kontakta sa vozilom unijeto u vozilo - izjavio je Brkić, te dodao da se vozilo kretalo oko 10 kilometara na čas, ono je forenzički obrađeno i prikupljeni su svi dokazi.

Brkić je ponašanje osumnjičenih, od kojih je jedan detaljno opisao kako je ubio djevojčicu, dok se drugi brani ćutanjem, opisao kao je najmonstruozniji oblik ispoljavanja ljudskog ponašanja.

- Kod njih možete vidjeti odsustvo empatije i bezobzirnost, da čak i sada kada je suočen sa istinom, osumnjičeni ne želi da kaže gdje je sakrio tijelo Danke Ilić. To dijete ima pravo na dostojanstveno sahranjivanje, da roditelji mogu da mu posjete grobno mjesto - naglasio je Brkić.

Kada je riječ o navodima medija da je brat jednog od osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić umro od infarkta, Brkić je rekao da je tijelo preminulog upućeno u Institut za sudsku medicinu, gdje će biti urađena obdukcija, te da će rezultati nalaza pokazati tačan uzrok smrti.

Kako su javili mediji, Srđan Јanković i Dejan Dragijević, uhapšeni zbog sumnje da su ubili Danku Ilić, saslušani su u petak uveče, 5. aprila, a juče im je određen pritvor. Dragijević je pred tužiocem priznao zločin, dok se Јanković branio ćutanjem.

Zbog sumnje da su Dejanu pomogli da premjesti tijelo ubijene djevojčice, policija je u međuvremenu uhapsila Radeta i Dalibora Dragijevića, oca i brata Dejana Dragijevića, koji je juče preminuo.