latinica  ћирилица
08/04/2024 |  12:14 ⇒ 14:46 | Autor: TANЈUG

Vučić: Važni sastanci u Parizu od suštinskog značaja za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je posjeta Parizu počela važnim sastancima od suštinskog značaja za Srbiju.
Vučić na sastanku u Parizu (Foto: Tanjug, PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE) -
Vučić na sastanku u Parizu (Foto: Tanjug, PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE)

On je novinarima rekao da je poslije ceremonije dočeka i odavanja pošte srpskim borcima, što je za Srbiju izuzetno važno ali i za, kako je rekao njene francuske prijatelje, delegacija Srbije imala razgovor sa predstavnicima kompanije Daso, sa kojima se razgovaralo o svim vidovima saradnje.

- To su bili ne laki pregovori, želimo da ih do večeras završimo i potpišemo sporazum, pa da u narednih 15 dana krenemo u realizaciju. Јedno do dva pitanja nismo završili, nadam se da ćemo to do sastanka u Senatu. To bi značilo za odbranu i snagu za našu zemlju i veću sigurnost za sve nas - rekao je Vučić.

On je dodao i da srpskoj delegaciji predstoje razgovori sa francuskom elektroprivrednom kompanijom EDF.

- To je francuska kompanija za proizvodnju, prenos, trgovinu električnom energijom, jedna od najvećih u svijetu, a najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, dakle broj jedan kompanija. Oni su prošle godine imali dobit od 139,7 milijardi evra i sa njima razgovaramo i o tome kako da dobijemo njihovu ekspertizu po brojnim pitanjima, kako da i na koji način radimo i zajednički da radimo u budućnosti od hidroelektrana do nuklearnih elektrana, jer vi znate da su oni najveći i proizvođač i korisnik nuklearne energije i da su time sebe obezbijedili u budućnosti - rekao je Vučić.

On je kao primjer naveo to da, ako Srbija danas proizvodi 38 teravat sati, da će morati da proizvodi najmanje 100 teravat sati za samo desetak, 15 godina, za šta trenutno, rekao je, nema snagu.

- Prosto nemamo kapaciteta, nemamo snage, nemamo mogućnosti šta god neko govorio i ta ulaganja su uvijek dugoročna. Šta god uložite, morate da čekate 10 godina da vam se to vrati. Moramo danas da brinemo kakvu ćemo struju imati u budućnosti - rekao je on.

Istakao je da je Srbija ozbiljna zemlja, koja ima svoju industriju koja raste, da dolaze investitori, zbog čega je važno da se to obezbijedi.

Najavio je da će delegacija potpisati memorandum o razumijevanju sa EDF-om.

- Važno je obezbijediti da to bude sigurno, da snabdijevanje nuklearnim gorivom bude sigurno - rekao je on.

Vučić je rekao i da će imati lijep doček u francuskom Senatu i razgovore sa predsjednikom Senata, ali i svih političkih partija.

- Večeras najvažnije jeste večera delegacija, poslije koje ostajemo nasamo francuski predsjednik Emanuel Makron i ja, da razgovaramo o svim značajnim pitanjima koji nisu samo bilateralnog, već geopolitičkog karaktera. Vjerujem da ćemo imati čime da obradujemo građane - zaključio je on.

Vučić je rekao da hoće da čuje šta će Makron reći kao domaćin i lider mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svijetu.

- Imamo i teme o bilateralnim odnosima, kako ćemo sa nekim bankama da rješavamo neke odnose, kako da rješavamo pitanje upravljanja projektima i prečišćavanja voda u našoj zemlji - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o čemu će razgovarati večeras sa Makronom.

Istakao je da smo uzeli ranije dosta novca za projekte prečišćavanja otpadnih voda, ali da ih još nismo iskoristili i da nam je zato potrebna saradnja sa francuskim partnerima koji znaju da upravljaju tim projektima.