latinica  ћирилица
08/04/2024 |  12:18 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Audio-vizuelni centar Srpske obilježava tri godine rada (VIDEO)

Audio-vizuelni centar Republike Srpske proslavlja tri godine postojanja.
Audio-vizuelni centar Republike Srpske - Foto: RTRS
Audio-vizuelni centar Republike SrpskeFoto: RTRS

Sa 2,6 miliona KM budžeta, pruža podršku domaćim filmskim stvaraocima, obezbjeđujući im učešće na regionalnim i međunarodnim festivalima i radionicama.

- Povodom rođendana Centra planirali smo da mjesec april bude u znaku filmske umjetnosti i da ćemo organizovati radionice koje će pratiti projekcije filmova i razgovor sa producentima i autorima, a slogan pod kojim će se to odvijati je "Kroz objektiv debitanta" - rekla je Anja Ilić, direktorka Audio-vizuelnog centra Srpske.

Ilićeva je napomenula da je za razvoj scenarija dugih i kratkih filmova i televizijskih serija u prošloj godini dodijeljeno 101.500 KM za ukupno 21 projekat.

- Za razvoj projekata i proizvodnju igranih, dokumentarnih i animiranih filmova i TV serija dodijelili smo 904.973 KM za 44 projekta i za filmove manjinskih koprodukcija 300.00 KM za šest projekata - navela je Ilićeva.

Mladen Đukić iz producentske kuće "Aeon" smatra veoma važnim postojanje Audio-vizuelnog centra jer do njegovog osnivanja nisu imali priliku da učestvuju u koprodukacijama.

- Sada ravnopravno i uz podršku Centra došli smo do projekata koji ulaze na svjetske festivale - dodao je Đukić.