latinica  ћирилица
08/04/2024 |  12:30 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

PU Banjaluka: Ne nasjedati na prevare lažnih humanitaraca

Policijska uprava Banjaluka pozvala je građane da budu oprezni u slučaju da se pojave lica koja prikupljaju dobrovoljne priloge i da ne nasjedaju na prevare kada se od njih traži da doniraju novac u humanitarne svrhe, a u slučaju da im se obrate sumnjiva lica da to prijave policiji.
PU Banjaluka - Foto: RTRS
PU BanjalukaFoto: RTRS

Iz ove uprave navode da su pripadnici policije tokom vikenda u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđević u Banjaluci uhapsili lice iz Srbije čiji su inicijali S.M. zbog počinjenog prekršaja neovlašteno prikupljanje dobrovoljnih priloga iz Zakona o javnom redu i miru.

Policijski službenici uočili su lice koje je nosilo fotografiju navodno oboljelog lica i od građana tražilo dobrovoljne priloge. Izvršenim provjerama utvrđeno je da se ova osoba predstavljala kao ovlašteno lice humanitarne organizacije iz Srbije i bez potrebne dokumentacije od građana tražila dobrovoljne priloge, navodno radi liječenja oboljele osobe.

Od S.M. su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenim prekršajem, a o svemu su obaviješteni sudija Odjeljenja za prekršaje Osnovnog suda u Banjaluci i inspektor Terenskog centra za strance Banjaluka.

Iz Policijske uprave Banjaluka podsjećaju da, prema Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, dobrovoljne priloge i druge vidove pomoći mogu prikupljati privredna društva i druga pravna lica, humanitarne i druge organizacije, građani i njihova udruženja uz prethodnu prijavu koja se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, na čijem se području vrši prikupljanje priloga.

Na osnovu toga nadležni organ izdaje potvrdu o prijavi ako je prikupljanje dobrovoljnih priloga u skladu sa zakonom ili, suprotno tome, donosi rješenje kojim zabranjuje prikupljenje dobrovoljnih priloga ukoliko to remeti javni red i mir ili to nalažu interesi bezbjednosti.

Prijava za prikupljanje dobrovoljnih priloga ne podnosi se u slučaju da se prilozi prikupljaju u okviru privrednog društva ili nekog drugog pravnog lica radi postizanja zajedničkih ciljeva i zadovoljavanja posebnih potreba radnika.

To se odnosi na prikupljanje priloga koje organizuje mjesna zajednica ili skupština etažnih vlasnika radi određenih ciljeva u okviru aktivnosti mjesne zajednice, odnosno zajednice etažnih vlasnika, te priloge koji se prikupljaju umjesto karata za kulturne manifestacije koje organizuju političke organizacije i udruženja građana u skladu sa programom svojih aktivnosti i kada prikupljanje priloga organizuju vjerske zajednice.

Iz policije savjetuju građanima da postupaju oprezno u situacijama kada se od njih traži novac za dobrovoljne priloge i u humanitarne svrhe, te da u slučaju da im se obrate sumnjiva lica to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122.