latinica  ћирилица
08/04/2024 |  12:37 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

"Od ključnog značaja poštovanje mjera i protokola u vezi afričke kuge svinja"

Farmeri u Republici Srpskoj moraju da budu odgovorni i poštuju protokole da bi se afrička kuga svinja držala pod kontrolom, zaključeno je danas na regionalno-edukativnom sastanku u Banjaluci koje je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Svinje - Foto: RTRS
SvinjeFoto: RTRS

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić rekao je da je prestala zabrana useljavanja svinja na imanja na kojima je bila potvrđena afrička kuga, ali pod određenim uslovima i protokolima koji se moraju poštovati.

On je naveo da životinje moraju da budu obilježene i unesene u veterinarski informacioni sistem, jer se samo na taj način može kontrolisati, a u slučaju izbijanja bolesti moći će da se ostvari pravo na naknadu ako su sve mjere ispoštovane.

Lukić je ponovio da je prošle godine eutanazirano skoro 50.000 svinja, što je, kaže, ogroman ekonomski gubitak.

On je rekao da je Vlada Srpske obezbijedila skoro 25 miliona KM za nadoknadu štete, te dodao da je do sada isplaćeno 95 odsto i da resorno ministarstvo čini sve da se ne bi ponovio prošlogodišnji scenario.

- Zato smo donijeli odluku o zabrani prometa svinja na stočnim pijacama jer smo to evidentirali kao glavni problem, u smislu ilegalnog prometa životinja, i opredijeljeni smo da stanemo ukraj ovome problemu - rekao je Lukić.

On je dodao da je u proteklih 10 dana Republička inspekcija kontrolisala 38 subjekata, te da je izdato 26 prekršajnih naloga, naglasivši da lokalne uprave imaju ozbiljnu ulogu, pogotovo kada je riječ o obezbjeđivanju stočnih grobalja.

- Ključna je brzina uklanjanja leševa - kaže Lukić i dodaje da je značajno urediti oblast transporta životinja na čemu se intenzivno radi.

Šef ekspertskog tima Vlade Srpske za afričku kugu svinja Drago Nedić rekao je da je struka na raspolaganju i da je potrebno odgovorno ponašanje u suzbijanju ove bolest.

- Ukoliko spriječimo kontakte, širenje virusa, štitimo ne samo sebe, nego i druge i zato moramo biti svi na ovome zadatku - ocijenio je Nedić, te istakao da su republičke institucije pokazale da žele da pomognu.

Nedić je naveo da je fond svinja najbrže obnovljiv, ali da se ne može obnavljati ukoliko se farme ne pridržavaju propisanih protokola i mjera, jer se bolest brzo širi.

Na današnjem sastanku predstavljen je i Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj godini koji se odnosi na određene monitoringe pojedinih zaraznih bolesti kod životinja.