latinica  ћирилица
08/04/2024 |  13:17 ⇒ 13:21 | Autor: Mondo

Banjalučki ZIBL zaustavio revizore: Nismo javni sektor

Zavod za izgradnju Banjaluka nije prihvatio najavljenu reviziju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Direktor Zavoda tvrdi da ovo preduzeće ne spada u javni sektor. O svemu je obaviješten i Odbor za reviziju Narodne skupštine.
ZIBL - Foto: Ustupljena fotografija
ZIBLFoto: Ustupljena fotografija

Vršilac dužnosti direktora ZIBL-a Aleksandar Marković nije htio da potvrdi Pismo o angažovanju koje je stiglo iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i prihvati revizijski angažman jer smatra da ZIBL ne spada u javni sektor i zatražio je da osnov za reviziju bude preispitan.

Finansijska revizija ZIBL-a za 2023. godinu predviđena je Godišnjim planom za reviziju za 2024. godinu koji je dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Odbor za reviziju NSRS obaviješten je od strane GSR da je ZIBL zaustavio planiranu namjeru revizora, potvrdila je narodni poslanik Mirjana Orašanin koja predsjedava Odborom.

- Nisu prihvatili angažman Glavne službe za reviziju jer tvrde da ne spadaju u javna preduzeća, odnosno javni sektor. ZIBL jeste akcionarsko društvo u kojem Grad Banjaluka, tj. lokalna samuprava ima više od 71 odsto vlasništva (akcija) i po tom osnovu oni spadaju u javni sektor - smatra Orašaninova.

Marković za Mondo izričito tvrdi da oni nisu odbili Glavnu službu za reviziju javnog sektora, već su zatražili od ove institucije da preispita osnov za reviziju.

- Mi smo van okvira njihove nadležnosti jer mislimo da Zavod ne potpada pod javni sektor ni po načinu organizovanja, a ni po djelatnostima od opšteg interesa. To su dva osnovna uslova da bi se jedno preduzeće smatralo javnim sektorom. Oni tu činjenicu ignorišu i insistiraju na tome - kaže Marković.

Šta kaže Zakon o javnim preduzećima Republike Srpske?

"Јavno preduzeće u smislu ovog zakona je pravno lice koje je upisano u sudski registar kao privredno društvo u formi akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, radi obavljanja djelatnosti od opšteg interesa i u čijem osnovnom kapitalu Republika Srpska ili jedinica lokalne samouprave direktno ili indirektno ima većinsko vlasništvo", navedeno je u Zakonu.

Marković dalje navodi da je ZIBL akcionarsko društvo koje je registrovano i organizovano u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, a ne u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i ustanovama.

- To što je Grad Banjaluka većinski vlasnik Zavoda nije presudno bitna činjenica. Mi čak ne potpadamo pod Zakon o slobodi pristupa informacijama. Kada bih potpisao saglasnost da dođu, ja bih napravio krivično djelo - tvrdi Marković.

Kaže da su u GSR uputili dopis o kojem se oni još nisu izjasnili.

- Tražio sam produženje roka, a ako Upravni odbor i Skupština akcionara ZIBL-a dozvole reviziju, onda neka dođu - zaključio je.

Gradski menadžer Grada Banjaluka Bojan Kresojević je za Mondo kratko prokomentarisao ovaj spor rekavši da "u slučaju ZIBL-a direktor primjenjuje propise koji se odnose na poslovanje preduzeća, a da vlasnik (Grad) nije nadležan za pojedinačne proceduralne slučajeve".

U Glavnoj službi za reviziju javnog sektora potvrdili su da je, kako kažu, onemogućena revizija ZIBL-a, a nasuprot Markovića oni tvrde da ZIBL ispunjava uslove da bude predmet revizije.

- Članom 2. Zakona o javnim preduzećima (Službeni glasnik Republike Srpske, br. 75/04 i 78/11) utvrđen je pojam javnog preduzeća, pa se tako javnim preduzećem smatra pravno lice koje je upisano u sudski registar kao privredno društvo u formi akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, radi obavljanja djelatnosti od opšteg interesa i u čijem osnovnom kapitalu Republika Srpska ili jedinica lokalne samouprave direktno ili indirektno ima većinsko vlasništvo. Imajući na umu da je Zavod za izgradnju Banjaluka akcionarsko društvo u kojem Grad Banjaluka ima većinsko vlasništvo (71,86 odsto akcijskog kapitala), ispunjeni su uslovi da se Zavod za izgradnju smatra subjektom revizije u nadležnosti Glavne službe za reviziju - smatraju u GSR.