latinica  ћирилица
08/04/2024 |  13:30 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

CIK: Sve izborne komisije dužne da postupaju nezavisno i nepristrasno

Iz Centralne izborne komisije BiH saopšteno je da su "sve izborne komisije, kao i birački odbori dužni postupati nezavisno i nepristrasno, poštovati Ustav i zakone BiH, te vjerno i savjesno obavljati dodijeljene dužnosti".
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Iz CIK-a su naveli da "od svih članova izborne administracije očekuju zakonito i profesionalno postupanje, koje nije u službi političkih interesa i zahtjeva, radi zakonite pripreme, organizacije i sprovođenja lokalnih izbora 2024. godine".

- Podsjećamo da je članom 2.9 Izbornog zakona BiH, između ostalog, propisana isključiva nadležnost CIK-a BiH da koordiniše, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora - saopšteno je iz CIK-a.

U saopštenju je istaknuto da "Izbornim zakonom BiH nije predviđena bilo kakva uloga drugih izbornih komisija u sprovođenju ovlaštenja CIK-a niti mogućnost ove institucije da ovlaštenja prenese na bilo koju drugu izbornu komisiju".

Vlada Republike Srpske saopštila je u subotu, 6. aprila, da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

- Izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljednu primjenu međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, stav Vlade Srpske je da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku - navedeno je u saopštenju.

Vlada je zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organima jedinica lokalne samouprave.