latinica  ћирилица
08/04/2024 |  13:31 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Knežević: Cilj partnerstva sa NATO jačanje interoperabilnosti, sve ostalo je spoljna politka

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Gojko Knežević rekao je da se partnerstvo BiH i NATO-a ogleda isključivo u saradnji kroz oblasti obrazovanja, obuke, opremanja i ocjenjivanja dostignutog stepena interoperabilnosti, te da je za sve ostale procese u odnosu na NATO i druge međunarodne organizacije nadležno Predsjedništvo BiH.
NATO Konferencija strateških vojnih partnera - Foto: SRNA
NATO Konferencija strateških vojnih partneraFoto: SRNA

Knežević je rekao danas, na otvaranju NATO Konferencije strateških vojnih partnera, da partnerstvo BiH i NATO-a traje od 2006. godine i da je evaluacija preduslov za multinacionalno funkcionisanje i podršku miru.

- U zadnjem izvještaju Generalnog sekretara NATO-a za 2023. godinu, koji je objavljen sredinom marta, konstatovano je da je BiH intenzivirala saradnju sa NATO-om, između ostalog i u okviru Programa reformi u kojem je navedeno da to ne prejudicira pitanje članstva - poručio je Knežević.

On je rekao da je obaveza generala u uniformi, izgradnja operativnih sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje zakonom definisanih zadataka, te da je sve izvan toga oblast politike.

Govoreći o saradnji sa NATO Knežević je istakao program procesa planiranja i revizije, program izgradnje kapaciteta obuke i paket koji se odnosi na izgradnju odbrambenih kapaciteta u oblasti neubojitih sredstava kada je riječ o NATO-u.

Zamjenici načelnika štaba za partnerstvo vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu Gunštejn Bruaštal i Stiven Katerhuo rekli su da u svijetu postoji mnogo problema, s akcentom na bezbjednost, te sajber kriminal, protiv čega se zajednički treba boriti.

- BiH ima jak podoficirski korpus, ali ćemo tokom ove posjete razgovarati kako povećati interoperabilnost i kako napraviti određene pomake - rekao je Katerhuo.

Povezane vijesti:

Helez: BiH će nakon Švedske dobiti status kandidata za članstvo u NATO