latinica  ћирилица
08/04/2024 |  14:03 ⇒ 14:40 | Autor: Agencije

Bećirović: NATO da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je danas u Briselu da je "BiH pred vratima NATO".
Bećirović-Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Bećirović-Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Bećirović je, nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom, rekao da je BiH provela mnoge reforme i usvojila zakone iz oblasti odbrane i da je jasno opredijeljena i spremna za članstvo u Alijansi.

- Sada smo pred vratima NATO i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana BiH. Ispunjeni su svi formalni uslovi da se BiH uputi zahtjev za članstvo - rekao je on.

Bećirović je predložio Stoltenbergu da pošalje BiH konačni poziv u NATO i da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

- Predložio sam i konkretne prijedloge, između ostalog da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje akcionog plana za članstvo definiše viši i konkretniji nivo povezanosti BiH i NATO. Predložio sam periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO u vojnim bazama u BiH kako bi se spriječilo narušavanje mira, a svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme, nažalost, imamo takve poteze. Na kraju, predložio sam da NATO napravi važan korak i da nam upute poziv za članstvo u NATO - rekao je Bećirović.

Stoltenberg je rekao da je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status s obzirom na napredak.

- Pozdravljamo napore u jačanju saradnje Oružanih snaga BiH i NATO i jačanje vaših mogućnosti u okviru NATO standarda. Spremni smo da jačamo politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i bezbjednosti - rekao je Stoltenberg, dodajući da su potrebne reforme.