latinica  ћирилица
08/04/2024 |  14:04 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Bjelica-Prutina: Ne može biti zahtijevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta

Član Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) iz Republike Srpske Vanja Bjelica-Prutina oglasila se saopštenjem nakon što je Vlada Srpske usvojila zaključak u kojem poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke.
Vanja Bjelica Prutina - Foto: RTRS
Vanja Bjelica PrutinaFoto: RTRS

Bjelica-Prutina navela je u saopštenju da CIK BiH do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju su, kaže, informisani putem medija.

- Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove CIK BiH, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije - rekla je Bjelica-Prutina.

Zbog navedenog Bjelica-Prutina ukazuje da su prava i obaveze člana CIK-a BiH, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva "ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtijevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta".

- S tim u vezi, takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana CIK BiH. Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska - zaključila je Bjelica-Prutina u saopštenju.