latinica  ћирилица
08/04/2024 |  15:11 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od osnivanja fočanskih brigada - značaj očuvanja mira i Srpske (FOTO/VIDEO)

U Foči su obilježene trideset dvije godine od osnivanja fočanskih brigada. Podsjećanjem na slavni odbrambeni put i pomenom poginulim borcima istaknut je i značaj očuvanja mira i Republike Srpske.
Obilježavanje godišnjice fočanske brigade - Foto: RTRS
Obilježavanje godišnjice fočanske brigadeFoto: RTRS

Početka Odbrambeno-otadžbinskog rata prisjetio se i ratni vojni invalid Branislav Vuković iz Kozje Luke, vojnik Sedmog miljevinskog bataljona. Odbrana je zahtijevala i spasavanje života nevinih civila od dobroorganizovanog neprijatelja. Poklonio se sjenima saboraca koji su život dali za odbranu vijekovnih ognjiša.

- Brat mi je poginuo duša me boli, ali svoj život uvijek bih dao za Republiku Srpsku - kaže Vuković.

Foto: RTRS

Istaknuto je da su fočanski borci uspjeli da odbrane područje svoje opštine i širom Srpske. Izdržali su i NATO bombradovanje i ostali na položajima do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga ne smije biti zaboravljena neizmjerna snaga s kojom je stvorena najvažnija tekovina – Republika Srpska.

Foto: RTRS

- To je bila naša obaveza i naša sudbina uspjeli smo da uizdržimo sve i da stvorimo ono što je najvažnije, a to je Republika Srpska - navodi predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča Ljubiša Dostić.

Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča želi da pozove sve aktere da ostanu okupljeni kako bi se odbranilo ono za što su najhrabriji dali živote za Republiku Srpsku.

U ponosnoj borbi za Republiku Srpsku život je dalo 499 boraca i 147 civila Foče, a u odbrani je ranjeno 545 boraca. Za neizmjernu zahvalnost i junaštvo, predsjednik Repiblike Srpske, Fočanske brigade 1994. godine odlikovao je Ordenom Nemanjića.