latinica  ћирилица
08/04/2024 |  15:22 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Obilježeno 28 godina od izlaska posljednje grupe Srba zatvorenih u logorima u Zenici i Tuzli (VIDEO)

Udruženje ratnih vojnih zarobljenika "Vijenac, Vozuća i ostali" u Doboju, obilježilo je krsnu slavu Blagovijesti i 28 godina od izlaska posljednje grupe Srba iz muslimanskih logora u Tuzli i Zenici. Kroz zatvore i najgore torture, na zeničko-tuzlanskom području, prošlo je više od 300 Srba.
Godišnjica zarobljenih na Vozući - Foto: RTRS
Godišnjica zarobljenih na VozućiFoto: RTRS

Milovan Rauković iz Stanara, nakon ranjavanja zarobljen je na Vijencu, u maju 1994. godine. U centralnom zatvoru u Tuzli proveo je nepunih 20 mjeseci.

- Maltretiranje, udaranje, hrane nema, toaleta nema. Na prisilni rad nas gonili,s ve najgore. Nestala su dvojica nakon možda desetak mjeseci, kako smo išli na prisilni rad, onda su oni ubijeni - priča Rauković.

Zatvorskih dana prisjeća se i Zlatomir Bajić. Najprije su ih kaže, odveli u Lukavac na ispitivanje.

-Onda smo prebačeni u Tuzlu u taj centralni zatvor i tu smo bili sve do jula, avgusta. Onda smo tek počeli izlaziti na rad, počeli su nas izvoditi ,bilo je i nekakvih suđenja pa su onda prekinuli to - kaže Bajić.

Kroz zatvore u tuzlanskoj regiji prošlo je više od 300 Srba, a za mučenja i torture koje su preživjeli, još niko nije odgovarao.

- Upozoravamo da pravosuđe BiH još uvijek nije ispunilo više od tri decenije nalog Haškog tribunala koji je naložio pravosuđu BiH da se pravdi privedu i ostale glavosječe, ne samo Rasim Delić i Sakib Mahmuljin - istakao je Ninko Đurić, potpredsjednik Udruženja ratnih vojnih zarobljenika "Vijenac, Vozuća i ostali".

Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, naglašava da za Srbe nema pravde na ovim prostorima.

- Mi moramo biti svjesni da za Srbe nema pravde na ovim prostorima. Moramo biti svjesni da moramo braniti sebe i svoju Republiku, jer ako ne odbranimo Republiku Srpsku, ako ne odbranimo ovaj prostor neće biti ni ljudi koji su nažalost toliko žrtava podnijeli za vrijeme rata, a evo nastavlja se to i dan danas - poručio je Nosović.

Iz udruženja apeluju na pravosudne institucije da upute zahtjev Interpolu, da privede sudu pravde presuđenog ratnog zločinca Sakiba Mamhmuljina, koji je prije tri godine, bježeći od kazne, utočište pronašao u Turskoj.