latinica  ћирилица
08/04/2024 |  15:32 ⇒ 15:32 | Autor: TANЈUG

Lajčak: Sljedeće nedjelje novi sastanak Beograda i Prištine u Briselu o pitanju dinara

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je danas da će sljedeće nedjelje u Briselu biti održan novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na kojem će se razgovarati o pitanju upotrebe dinara na KiM i izrazio nadu da će tada biti "finaliziran aranžman" na osnovu ideja Evropske unije.
Miroslav Lajčak (Foto: FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg) -
Miroslav Lajčak (Foto: FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg)

Lajčak je tokom foruma "EU se susreće sa Balkanom" u Sofiji pozvao na primjenu Ohridskog sporazuma, a kada je riječ o pitanju zabrane upotrebe dinara na KiM, rekao je da je EU tokom prethodnog sastanka na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu predstavila svoje ideje, koje su prihvatile obje strane.

- Tako da ćemo se sastati sledeće nedjelje i nadamo se da ćemo finalizirati aranžman na osnovu ideja koje je predstavila EU - rekao je Lajčak na skupu.

On je podsjetio da su u posljednjih pet nedjelja održana četiri sastanka delegacija Beograda i Prištine na kojima se razgovaralo o pitanju upotrebe dinara.

- Sljedeće nedjelje će biti još jedan sastanak. Ponovo smo se našli u situaciji da moramo da se nosimo sa posljedicama odluke, a ne da raspravljamo prije donošenja odluke - rekao je Lajčak i naglasio da EU želi da bude sigurna da "nisu ljudi ti koji će plaćati cijenu" zbog odluka takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara.

On je ocijenio i da su razgvori konstruktivni.

- Obje strane dolaze i atmosfera je konstruktivnija nego inače. Rekao bih da postoji napor da se nađe rješenje - ocijenio je Lajčak.

On je dodao da smatra da je, od svih procesa na Zapadnom Balkanu, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine najviše strateški proces jer, kako je naveo, utiče na cijeli region.  Lajčak je nazvao taj proces rolerkosterom i u tom smislu naveo da su postojali periodi normalizacije, kao i upravljanja krizama, a kao primjer naveo je i nasilne sukobe na KiM u maju prošle godine i događaje u Banjskoj u septembru. Istovremeno je ukazao na postizanje sporazuma u februaru i martu prošle godine, odnosno na Ohridski sporazum koji je, kako je rekao, "putokaz na putu normalizacije" odnosa dvije strane.

- Sa tim više ne treba da postavljamo pitanje šta treba da se uradi ili kako to uraditi. Istovremeno, istina je da sam se nadao da će od danas većina implementacije biti obavljena. Nažalost, vrlo malo se dogodilo - rekao je Lajčak.

On je ocijenio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma osjetljiv proces.

- Mislim da strane nisu spremne za to. Ne vidim da su društva spremna. Ono što vidim je da svaki put kada napredujemo, oba lidera, predsjednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, žestoko kritikuje opozicija, iako bi ih u stvarnosti trebalo pohvaliti, jer napredak u normalizaciji je dobra stvar za sve građane - naglasio je Lajčak.

On je dodao i da se napredak u normalizaciji odnosa ne može postići ako postoji kriza na terenu.

- Moramo da pomognemo da se stvori atmosfera koja je pogodna za normalizaciju. Za mene je najbolji i možda jedini odgovor kako do toga doći da region veruje da je zamah za proširenje EU tu i da je stvaran - naglasio je Lajčak.

On je podvukao da dogovor dvije strane postoji i da se ne može poništiti, a da je sad potrebno fokusirati se na primjenu tog sporazuma.