latinica  ћирилица
08/04/2024 |  18:10 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Јoš jedna brana probijena kod Orska; Vanredno u nekoliko ruskih oblasti (FOTO/VIDEO)

U Tjumenskoj oblasti u Rusiji proglašeno je vanredno stanje zbog poplava. Vanredna situacija ranije je proglašena u Orenburškoj oblasti, gdje je evakuisano više od 6.000 ljudi. Јoš jedna brana probijena je u blizini grada Orska, zbog čega su naređene dodatne evakuacije. Ruska meteorološka agencija saopštila je da će poplave u ovim oblastima dostići vrhunac u srijedu.
Poplave u oblasti Orska (Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY) -
Poplave u oblasti Orska (Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY)

Orsk, drugi po veličini grad u Orenburškoj oblasti sa skoro 200.000 stanovnika, danima je pod vodom, a nivo poplavnog talasa dostigao je rekordni nivo. 

Sirene se oglašavaju bez prestanka dok traje masovna evakuacija.

Ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov pozvao je građane da ne ignorišu upozorenja i da se evakuišu na vrijeme.

Gradonačelnik Orenburga pozvao je sve građane u ugroženim područjima na hitnu evakuaciju u centre za privremeni smještaj.

Rafinerija nafte u Orsku, udaljenom 1.800 kilometara jugoistočno od Moskve, zbog poplava obustavila je rad.

Kremlj upozorava da vodostaj u nekim oblastima raste brže nego ikada u posljednjih 100 godina. Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro će posjetiti poplavljena područja.

- Predsjednik pomno prati situaciju. Sve službe su mobilisane da rade na evakuaciji. Nakon sveobuhvatnih izvještaja tri guvernera i ministra za vanredne situacije, Putin je naložio vladi da uspostavi posebnu komisiju koju će voditi ministar za vanredne situacije - izjavio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Do poplava u Orenburškoj oblasti došlo je nakon pucanja brane na rijeci Ural u Orsku. Otapanje snijega i leda doprinijelo je rekordnom poplavnom talasu. Nivo vode na Uralu približava se opasnoj vrijednosti od 930 centimetara.