latinica  ћирилица
08/04/2024 |  18:48 ⇒ 09/04/2024 | 07:25 | Autor: RTRS

Lokalni izbori: Banjalučani odlučuju - ekonomija ili politika, stručnost ili popularnost? (VIDEO)

Šest mjeseci do lokalnih izbora u Banjaluci, samo su dvije partije predložile kandidate za gradonačelnika. Nakon što je Gradski odbor SNSD-a kandidovao Nikolu Šobota, danas je Predsjedništvo PDP prelomilo i podržalo Draška Stanivukovića. Јoš se čeka šta će reći Gradski odbor. Može li opozicija u jednoj koloni za gradonačelnika Banjaluke? Šanse su gotovo minimalne.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Da li se po aprilu oktobar poznaje? Nakon što je SNSD kandidovao doktora Nikolu Šobota, danas nakon petočasovne sjednice Predsjedništva i PDP prelomio. Njihov prijedlog je Draško Stanivuković sadašnji gradonačelnik najvećeg grada Srpske.

Stanivukovića treba da potvrdi i gradski odbor PDPa krajem mjeseca. Interesantno, na konferenciji za novinare nije bilo potpredsjednika PDPa Igora Crnatka koji je kako nezvanično saznajemo bio favorit dijela stranke.

Čak su i mišljenja radne grupe, koja je trebalo da prije Predsjedništva ponudi kandidata, bila podijeljena. Nakon ovoga, pitanje je da li će opozicija u istu kolonu za gradonačelnika. Sudeći prema odnosu Narodnog fronta i Јelene Trivić prema Stanivukoviću, teško je očekivati. Trivićeva se danas nije oglašavala. Ali jeste predsjednik SDSa Milan Miličević. Za sada ova stranka nije odlučila.

Miličević kaže da je jedino sigurno da neće podržati kandidata vladajuće koalicije u Banjaluci. A da li će to učiniti ostale partije vlasti? Prvo treba da razgovaraju sa SNSDom. U DEMOSU nisu protiv Šobota, ali konačnu odluku donijeće nakon sastanka sa koalicijom.

Impresivna biografija, ali i nestranački kandidat, razlog je zašto u SNSD-u smatraju da o podršci koalicionih partnera neće biti većih problema.

Šest mjeseci je do lokalnih izbora. Više je kriterijuma po kome će Banjalučani moći da odlučuju? Da li će presuditi ekonomija ili politika, stručnost ili popularnost?